el lector escriu

El bosc, l'assignatura pendent

A tres quilòmetres del centre de Girona tenim una cimentera que consumeix combustible ecològic, la rapa de raïm. Per què a Barcelona no funcionen amb fusta triturada? Si les cimenteres, plantes d'energia, incineradores, fàbriques de vidre, calderes de vapor i estufes domèstiques de llenya processada funcionessin amb biomassa, aconseguiríem cada any retirar del bosc tota la massa forestal sobrant, tindríem el bosc ben gestionat i crearíem molts, moltíssims lloc d'ecotreballs i al mateix temps faríem rendible per als propietaris i les eco empreses aquesta tasca.

El bosc és una assignatura pendent. El darrer govern dormia, en aquest aspecte. L'actual és més sensible, però li manca decisió per d'una vegada afrontar el problema del bosc. No podem viure d'esquena al bosc i quan convingui anar-hi i dir «oh!, que maco que és». El bosc ens proporciona fusta, plantes medicinals, fruits, hi viuen moltes espècies animals i, sobretot, ens dóna oxigen a tots.

S'ha de fer un gran concert entre propietaris i administracions públiques per crear plantes de biomassa i fer més pistes forestals i netejar el sotabosc; posar-hi ramats d'ovelles i cabres; introduir el cabirol, «el bomber del bosc», i a la vegada promocionar els derivats lactis d'ovella i de cabra.

També s'haurien de substituir els envasos de cartró i plàstic dels productes i fer-los de fusta. I s'ha de crear un carnet per anar al bosc i fer pedagogia del civisme al bosc, perquè és de tots.