Un pas decisiu en l'abolició de les curses de braus

El Parlament va obrir ahir la porta a l'abolició de les curses de braus al nostre país. Aquesta és una bona notícia des del punt de vista dels que pensen que es tracta d'una tradició anacrònica i cruel que cal eradicar, perquè una societat evolucionada en el concepte moral no hauria de permetre que la tortura i la mort d'un animal sigui un espectacle per al gaudi d'una part de la ciutadania. Però també ho és pel que significa de reforçament de la democràcia l'admissió a tràmit de la ILP. Tancar la porta al debat parlamentari d'una demanda de desenes de milers de ciutadans que donen suport a l'abolició de les curses de braus hauria estat democràticament molt decebedor.

Per això, tot i ser parlamentàriament legítim i explicable des del punt de vista tècnic de la tramitació, resulten poc edificants les mocions presentades pels grups del PSC, PP i mixt.

En espera del resultat final, cal, però, fer dues consideracions: una és que resulta paradoxal que els dos grans grups parlamentaris, el PSC-CpC i CiU, hagin donat llibertat de vot en aquesta qüestió. Caldria explicar per què es fa en un tema com la defensa dels animals i no en altres decisions parlamentàries que també són de gran transcendència. I, en segon lloc, resulta difícil comprendre per què el vot és secret. Els diputats i diputades representen la ciutadania i tenim dret a saber què defensen al Parlament per poder decidir si els renovem la confiança o no. Consideracions que caldria tenir en compte quan arribi la votació definitiva, amb la qual cal esperar que Catalunya doni una lliçó moral i aconsegueixi una magnífica reputació internacional liderant la supressió d'aquest cruel espectacle entre els països que encara el practiquen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.