Editorial

Un pla de retallades que comença

L'anàlisi dels números de la Generalitat feta pel govern entrant ha revelat, segons les mateixes fonts governamentals, una situació força més crítica de la que ja es mirava amb temor en els últims mesos. Un fet que ha obligat l'executiu liderat per Artur Mas a no perdre ni un minut per posar fil a l'agulla. Aquesta vegada l'adagi que sosté que el temps és or té més sentit que mai, perquè retardar el pla de xoc podria deixar l'administració catalana en una situació absolutament gravíssima.

El president Mas va anunciar abans-d'ahir un programa de cinc fases, de les quals la primera s'ha visualitzat amb immediatesa amb la reducció del nombre de conselleries de quinze a dotze, incloent-hi Presidència. La retallada continuarà bàsicament en l'àmbit intern de l'aparell burocràtic governamental, amb la reducció del nombre d'alts càrrecs que també es va aprovar ahir, a la qual seguirà, a finals de mes, un aprimament considerable de la nòmina de personal eventual. Les dues últimes fases, que han d'estar completades, o com a mínim en marxa, a finals del primer semestre, van en la mateixa direcció per mitjà de la supressió de duplicitats i d'entitats i organismes públics superflus o innecessaris, almenys en situació de crisi. El lífting proposat és, doncs, rellevant, i ben segur que comportarà una reducció important de la despesa corrent de l'administració catalana.

El pla del govern no inclou, de moment, retallades en els àmbits que percep directament la ciutadania. Sanitat, ensenyament, serveis socials, cultura, infraestructures, són àmbits que suporten un gran pes pressupostari. Però tocar aquests sectors és tocar el nervi de l'estat del benestar que fa de Catalunya un dels països més avançats del planeta. Aplicar mesures d'estalvi en aquests camps no serà senzill, i pot ser que no siguin ben rebudes. Moltes seran necessàries. Caldrà molt de seny, molta fermesa per aplicar-les. I molta pedagogia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.