Editorial

EDITORIAL

La setmana blanca, la patata calenta d'Educació

La polèmica setmana blanca aprovada per l'anterior govern té els dies comptats. La nova consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, fidel al posicionament de CiU, ha reiterat la voluntat explícita d'eliminar la setmana blanca de cara al curs vinent. L'anunci de la consellera ha estat ben rebut per tots els sectors de la comunitat educativa, especialment per les associacions de pares i mares que des del primer moment s'havien oposat a la mesura perquè el govern havia decidit aplicar-la al marge dels hàbits socials i el calendari laboral. En sintonia amb el que expressa Irene Rigau, una setmana de vacances escolars no té cap sentit programar-la sense tenir en compte que les famílies estan subjectes a un règim laboral. Abans de res caldria, doncs, plantejar impulsar un canvi de mentalitat de les empreses per aconseguir una major i real flexibilitat del calendari laboral. Ni tan sols els sindicats de l'ensenyament tampoc no s'oposen al replantejament de la polèmica mesura impulsada per l'exconseller Ernest Maragall amb qui les relacions es van anar deteriorant a mesura que passava el temps. Ara, un dels principals reptes de la nova consellera serà el de refer aquests ponts de diàleg trencats amb el col·lectiu de docents. Rigau ha de fer gestos i hi ha de posar de la seva part, però els sindicats tenen el deure també d'estendre-li la mà.

Però amb el curs en marxa i a punt de començar el segon trimestre el més prudent i coherent és que ara el calendari no es modifiqui. Unes declaracions de la consellera Rigau convidant els centres que ho volguessin a renunciar a la setmana blanca aquest mateix curs no ha fet altra cosa que generar més confusió en un debat ja prou confús i complex com és el del calendari escolar.

Ha fet bé la consellera de matisar aquestes declaracions, entre altres coses perquè moltes ciutats i municipis, tenint en compte aquest calendari escolar, ja tenien programades des de principi de curs activitats alternatives per als escolars, de la mateixa manera que algunes famílies van traslladar les vacances d'hivern a finals de febrer o principi de març supeditant-se al nou calendari imposat per Educació. Ara bé, si, amb el consens de la comunitat educativa i especialment el dels pares, algunes escoles proposen prescindir de la setmana blanca aquest mateix curs, Ensenyament els ho hauria de facilitar i hauria de repartir aquests cinc dies festius al llarg de tot el curs i tenint en compte el calendari nacional i local de festes tradicionals perquè cada escola s'hi pugui adaptar, tal com es compromet a impulsar la consellera Rigau a partir del curs vinent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.