Editorial

EDITORIAL

Una aposta informativa forta per les municipals

Les pròximes eleccions municipals, que encara no han estat convocades però que ben probablement se celebraran el 22 de maig vinent, comencen avui. Atent a la transcendència de la cita, El Punt incorpora un espai informatiu diari que s'anirà ampliant a mesura que s'acosti l'inici de la campanya. Un centenar de professionals repartits per tot el territori nacional s'encarregarà de fer un seguiment exhaustiu, poble per poble, de la configuració de les llistes, del desenvolupament de la campanya i, finalment, dels resultats, i en deixarà constància tant en les diferents edicions en paper com en l'edició digital. Precisament pel que fa a Elpunt.cat, a partir d'avui s'obre també un espai nou amb el nom de Política Municipal, i el posem a disposició de totes les agrupacions locals dels Països Catalans que vulguin utilitzar-lo per explicar les seves propostes als votants. També s'activa un canal nou, Municipals 2011, per reforçar la cobertura informativa. Es tracta, en definitiva, d'una aposta forta per part d'un diari que té la comarcalitat entre els seus principis editorials i que ha fet de l'actualitat local el seu principal pilar periodístic.

Pel que fa a la lectura estrictament política dels comicis, el 22-M haurà d'aclarir si els resultats de les darreres eleccions parlamentàries, que van dur CiU a la presidència de la Generalitat, eren un primer senyal del capgirell que també es produirà en el poder municipal. Deixant de banda el que va passar el 1979, d'ençà de l'any 1983 la federació convergent ha guanyat sempre pel que fa a nombre de regidors, però no ha estat el cas a les grans ciutats, les capitals de comarca i, sobretot, Barcelona. El 2007 ja es va registrar un canvi d'aquesta tendència, perquè el PSC va perdre cent vuitanta-cinc mil vots i CiU es va imposar per primera vegada en nuclis urbans que fins aleshores no li havien estat favorables. Aquesta vegada, més que mai hi ha en joc el color de totes les diputacions i també de l'Ajuntament de la capital catalana, fins ara feu indiscutible dels socialistes. El mapa municipal que dibuixarà el 22-M posarà també a prova la fortalesa territorial d'altres partits, com ERC, que afronta el repte d'evitar que la davallada al Parlament s'encomani també a la representació municipal. De la mateixa manera, la possibilitat que les CUP es presentin a més municipis i la incorporació de Solidaritat Catalana a la pugna electoral aportaran matisos diferents al procés que desembocarà en les votacions de les eleccions que mobilitzen més candidats i que permeten als ciutadans triar les persones que gestionaran els problemes que els afecten més directament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.