Editorial

Cinema d'èxit català i en català

El gran triomf del cinema català en la vint-i-cinquena edició dels premis Goya s'afegeix al reconeixement que aquesta gran pel·lícula d'Agustí Villaronga ja ha obtingut en altres certàmens de prestigi, com són els premis Gaudí, atorgats per l'Acadèmia Catalana del Cinema, i el Festival de Cinema de Sant Sebastià. Una pluja de premis que demostra que la qualitat d'aquest film ha estat ben acollida tant a casa com a fora, en una de les fites més importants de la història del cinema a Catalunya.

‘Pa negre' ha fet valer la seva qualitat i l'excel·lent factura sent un producte que ha assumit la seva catalanitat amb total normalitat. Producció catalana, rodada en català, el film d'Agustí Villaronga ha demostrat que la cultura del nostre país té prou potència sense haver de renunciar als seus trets definitoris per traspassar fronteres. No hi ha dubte que la qualitat és exportable en qualsevol idioma sempre que tingui al darrere persones que creuen en els projectes i que treballen bé aspectes del negoci cinematogràfic tan importants com són la mateixa obra, especialment la producció i la promoció. Pa negre, en aquest sentit, ha demostrat els efectes positius per a la cultura quan es planteja de manera integrada com a indústria i alhora com a aposta estratègica de les administracions.

Afortunadament, no és només una flor d'estiu, l'èxit d'aquesta producció. En els últims anys el cinema català ha aportat noms destacats al panorama artístic nacional i internacional en diferents àmbits i estils, des del cinema d'autor d'Albert Serra, Marc Recha o Lluís Galter, al cinema documental d'Edmon Roch, sense oblidar, començant pel mateix Roch, la força creixent de la indústria catalana en el terreny de la producció. En una època de crisi com l'actual, en el terreny del cinema i l'audiovisual hi creixen ja des de fa temps alguna cosa més que simples brots verds. L'arbre comença a donar fruits.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.