Editorial

Pla de xoc per estalviar en salut

La reunió que va mantenir ahir el conseller de Salut, Boi Ruiz, amb un centenar de representants de centres sanitaris concertats per presentar-los el paquet de mesures d'estalvi del seu departament ha donat peu a una preocupació social comprensible perquè, tal com era de preveure, suposarà la retallada d'alguns serveis bàsics. Qualsevol retallada en prestacions socials és, a més, impopular, i s'ha d'argumentar molt bé i garantint per sobre de tot la qualitat de l'assistència. En aquest sentit, doncs, el conseller Ruiz ha assumit aquest risc i ara més que mai la seva gestió serà examinada amb lupa, per l'oposició i també pels usuaris.

D'entrada, la retallada es traduirà en més llistes d'espera en aquelles intervencions que no es considerin urgents. Salut s'estalviarà bona part dels 1.000 milions d'euros que preveu retallar perquè encarregarà menys activitat als centres hospitalaris. L'altra gran tisorada serà en la prestació de proves complementàries que deixaran de fer-se en alguns hospitals i, per tant, obligaran el pacient a desplaçar-se més lluny. En temps de crisi com els que vivim tothom està mentalitzat que haurà de renunciar a coses que tenia en temps de vaques grasses, però això en cap cas no justifica que les retallades vagin més enllà del que és estrictament necessari per fer el sistema sanitari mínimament sostenible. El dèficit que es deriva de la salut pública no el resoldrem en quatre dies, i encara menys ara, de la mateixa manera que un govern no pot aprofitar la conjuntura econòmica per condicionar els ciutadans a recórrer a la sanitat privada si volen rebre una millor atenció. Hi ha molta gent al país que senzillament no s'ho pot permetre, i la que sí, fa bé de fer-ho en tant que alleugereix el sistema públic. Hem de confiar en la paraula del conseller Boi Ruiz que la qualitat assistencial pública en cap cas en resultarà afectada. Aquest és un compromís públic adquirit i caldrà estar atents per garantir que el govern el compleix escrupulosament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.