Editorial

Mas compleix un compromís

El president de la Generalitat, Artur Mas, va donar ahir impuls a la primera mesura legislativa del seu govern amb l'anunci d'una decisió que pot ser discutible però que no es pot pas criticar, aquest cop, ni per improvisada, ni per inesperada, perquè és el resultat del compliment d'una promesa electoral d'un partit que ha comptat amb un ampli suport de la ciutadania en les últimes eleccions nacionals. La mesura ben segur que comportarà algun agre debat al Parlament i més d'una escenificació de distanciament estratègic d'alguns partits de l'oposició. Però, comptat i debatut, els aspectes positius superen a bastament els negatius, que també n'hi ha, d'aquesta decisió política.

L'eliminació de facto de l'impost de successions per a bona part de la ciutadania, a través de la fórmula de la bonificació, assoleix dues fites importants. La primera, solucionar el greuge comparatiu (potser millor dir-ne així que no pas discriminació) respecte de les altres comunitats autònomes de l'Estat amb les quals es podia produir una situació de competència fiscal desigual. En alguns casos, fins i tot, les condicions seran més avantatjoses.

La virtual desaparició de l'impost de successions per als familiars directes és, a més, un aprofundiment de la línia marcada per l'anterior govern, que ja va descarregar de l'impost bona part de la població catalana. Així, un bon nombre de ciutadans ja entrava dins de les bonificacions, per la qual cosa amb el canvi que s'impulsa ara, de fet, la disminució d'ingressos en concepte d'aquest tribut serà de menys de dos-cents milions tant aquest any com el vinent. No és cap bona notícia per si sola, perquè en temps de retallada cap disminució d'ingressos hauria de ser ni benvinguda ni generada. Però els beneficis per a la majoria de la ciutadania són evidents i les diferències respecte de la situació anterior no són, quantitativament, tan importants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.