Editorial

El ‘brot verd' de l'activitat del turisme

Les perspectives d'ocupació i despesa turística a Catalunya els pròxims mesos són més que bones. La indústria turística, doncs, es convertirà en el tan anunciat brot verd de l'economia. És indubtable que aquest panorama positiu és possible gràcies, en gran part, a la inestabilitat política al nord d'Àfrica i a altres destinacions que tradicionalment competeixen amb Catalunya. Els grans paquets turístics es contracten amb mesos d'avançament, i en el moment que calia planificar les vacances de Setmana Santa i de l'estiu ningú s'atrevia a vaticinar del cert què passaria a Tunísia i Egipte.

Però a banda d'aquesta raó n'hi ha una altra, i és que Catalunya ja té una estructura turística prou consolidada. Han quedat enrere els temps que ja n'hi havia prou amb oferir sol i platja a preus baixos per fer negoci. El turista demana ara serveis de qualitat i cada cop més diversificats.

L'any 2009, segons les últimes dades disponibles, els turistes van deixar a Catalunya uns 16.000 milions d'euros. A més, es van generar gairebé 119.000 llocs de treball directes i gairebé 50.000 més d'indirectes: el turisme no només beneficia el seu segment (bars, restaurants, hotels, etcètera), sinó que els efectes es fan notar en onze sectors diferents de l'economia. Tot això vol dir que, possiblement, el 2011 no serà un any tan desastrós per al nostre país gràcies a la injecció del turisme. L'excel·lència és la millor manera perquè la indústria en particular i l'economia en general surtin de la crisi. I el turisme, tot i que pertany al sector serveis, no deixa de ser una indústria. Per tant, també ha d'aplicar-se la recepta de l'excel·lència. Això vol dir professionals molt ben preparats i estructures que competeixen per donar un servei millor. Catalunya ha de consolidar la seva marca, com ja han fet altres països, fins a quedar associada al turisme excel·lent. Una responsabilitat que és dels mateixos empresaris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.