Editorial

Un altre fet diferencial de Catalunya

La Comissió Europea va admetre ahir que la retallada fiscal de Catalunya és de “proporcions inèdites” i que el nostre país està fent un “esforç enorme”. Brussel·les rectifica així les apreciacions que va fer fa uns dies, segons les quals el deute de les comunitats autònomes estava comprometent l'objectiu de l'Estat espanyol de situar el dèficit en un nivell acceptable, tot posant en el mateix sac Catalunya, que ja feia mesos que aplicava ajustos, amb altres territoris que no havien fet res, per por de perdre les eleccions. Naturalment que no ha estat una rectificació fruit d'una inspiració sobtada, sinó que respon als esforços del govern català, amb Artur Mas al capdavant, per explicar a Brussel·les tots els ajustos que s'estan fent i que estan provocant les protestes sectorials ja prou conegudes.

Catalunya, doncs, torna a representar un fet diferencial: ser l'avançada d'un ajustament de la despesa que, tard o d'hora, hauran d'adoptar altres territoris de l'Estat espanyol. Assistirem a l'espectacle de veure com els cercles del poder i d'opinió que criticaven Catalunya per les retallades, passaran ara a justificar-les com un fet bo i ineluctable. Al marge d'aquest fet anecdòtic, no s'ha d'oblidar que si sumen l'esforç fiscal de Catalunya i el deute del fons de competitivitat, l'ajustament ja estaria fet i el sacrifici social dels catalans seria molt inferior. Les altres comunitats es trobaran en aquesta situació i, per tant, aquest fet hauria de servir perquè el govern espanyol complís els compromisos que lliurement va adoptar.

De la banda de Catalunya, però, el govern no ha d'oblidar que qui està fent de debò els sacrificis són la immensa majoria dels ciutadans de Catalunya. El govern ha d'explicar a fons que la retallada no es fa per gust ni per ideologia, com s'afirma des d'algunes posicions polítiques, sinó que és la manera de posar unes bases sanejades al nostre creixement futur.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.