Editorial

Un futur més clar per a la motocicleta

La indústria de la motocicleta catalana va fabricar l'any 2007 més de dues-centes mil unitats. En canvi, està previst que aquest any, en el millor dels casos, se'n facin seixanta mil, però aquesta xifra encara podria reduir-se a la meitat. La indústria de la motocicleta passa per moments molt difícils. Arran de la crisi, Honda i Piaggio van traslladar la producció a altres llocs. Yamaha està a punt de fer el mateix. En tots els casos, al darrere hi ha una davallada brutal de la demanda a l'Estat espanyol i en altres llocs per causa de la crisi.

La indústria de la motocicleta comparteix amb altres sectors uns problemes comuns, sobretot l'atonia de la demanda, les dificultats per accedir al crèdit i la rigidesa laboral. Però, a més, les indústries que es mantenen actives tenen el problema afegit que la seva dimensió petita. Això permet adaptar-se fàcilment als canvis, però dificulta l'accés a la tecnologia punta. La indústria de la motocicleta, com en general l'automobilística, és d'elevat valor afegit, però mantenir aquest estatus requereix inversió per accedir a la tecnologia i impulsar la recerca; una inversió que sovint és prohibitiva en preu.

Per aquest motiu és encoratjador el pla d'ajut que proposa el govern, amb una línia de finançament de dotze milions per a nous projectes i un milió en subvencions per desenvolupar noves oportunitats. Aquest pla permetrà, entre altres coses, que les empreses s'aliïn per accedir a la tecnologia a preus avantatjosos, en igualtat de condicions amb les grans empreses. Aquestes solucions es fan des de la banda de l'oferta. Des del cantó de la demanda s'aposta per modificar les condicions de circulació pels boscos i per reduir novament l'edat a partir de la qual es pot conduir un ciclomotor. Són solucions més discutibles. ¿L'única manera d'incentivar la demanda és obrir els camins i posar els més joves en risc? Cal fer un nou esforç d'imaginació per impulsar el consum.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.