Editorial

Mas-Colell avisa els funcionaris

El conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, va llançar ahir un avís per a navegants quan va advertir els funcionaris que molt probablement caldrà, en el marc del pla de reajustament de l'administració, que estiguin disposats a treballar més hores, o a treballar-les diferent, si cal modificant o disminuint els dies de vacances. Com era previsible, aquestes declaracions no han estat ben rebudes ni pels sindicats ni per la majoria de partits de l'oposició, que consideren des d'una “broma de mal gust” fins a una mesura contraproduent aplicar una altra retallada al sector funcionarial.

Després de l'andanada inicial, el mateix govern es va encarregar d'aclarir que en cap cas no es tracta de rebaixar sous una altra vegada, tot i que a la pràctica a ningú se li escapa que treballar més hores cobrant el mateix porta implícita, de fet, una rebaixa salarial. I també és cert que des d'altres departaments del govern s'ha anunciat la voluntat de ser flexible al màxim per evitar la presentació d'expedients de regulació a les empreses públiques, especialment en el sector sanitari. Però no hi ha dubte que l'advertiment de Mas-Colell no és un simple globus sonda.

Els treballadors del sector públic tenen, com tots els altres, el dret legítim de defensar els seus drets i els seus interessos. Però seria més discutible, èticament parlant, que la defensa d'aquests drets els convertís en privilegis. En aquest sentit, caldria preguntar-se com és que algunes centrals sindicals protesten contra Mas-Colell perquè vol aplicar algunes mesures que els mateixos sindicats defensen en la negociació col·lectiva a l'empresa privada. Als funcionaris no se'ls poden exigir més esforços que a la resta de treballadors, però aquest col·lectiu també ha de ser conscient que avui la majoria d'ocupats en el mercat laboral privat no tenen pas els seus salaris en perill sinó, directament, el seu lloc de treball.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.