Sobreviure més enllà del llindar de la pobresa

Les dificultats per arribar a final de mes s'han agreujat aquest darrer any amb l'increment de l'atur, el tancament d'empreses i l'empitjorament de la crisi econòmica fins a uns nivells que han estat dramàtics per a moltes famílies que han hagut de recórrer a entitats benèfiques i humanitàries per sobreviure. Càritas Diocesana, durant l'any 2008 ha triplicar les ajudes per a aliments bàsics a les famílies i augmentat el volum d'ajuts per a situacions d'urgència un 92 per cent en comparació al 2007. Una tendència a l'alça que va en augment i que es dóna en xifres similars a tot Catalunya. El perfil de la gent que rep les ajudes d'aquesta i d'altres institucions solidaris són famílies, la majoria de les quals amb fills, que tenen uns ingressos mínims i no poden mantenir les despeses quotidianes.

Entre aquests col·lectius que necessiten atenció, per primera vegada hi ha hagut un creixement del nombre de famílies catalanes. Aquests nous usuaris dels serveis socials són gent que han perdut la feina i que es veuen abocats d'un dia per l'altre a l'exclusió.

L'atenció i els esforços d'entitats de caire social com Càritas són del tot insuficients i cal que les administracions públiques prioritzin amb urgència les polítiques socials. Davant aquests casos de pobresa cada vegada més intensa i extensa, els governs han d'afrontar un altra crisi que no és financera i que ha provocat que moltes famílies hagin de viure per sota del llindar de la pobresa, amb situacions dramàtiques que a la llarga podrien arribar a desembocar en conflictes socials. No n'hi ha prou amb promeses i almoines, avui es fan del tot necessàries actuacions de caire social i en profunditat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.