Un nou pla per alleujar la sagnia de l'atur

El tercer trimestre d'aquest any no ha estat en termes de mercat laboral desastrós com el de l'any passat, però la destrucció d'ocupació s'ha mantingut –entre juliol i setembre es van perdre a Catalunya 5.300 llocs de treball– i si la taxa d'atur pràcticament no s'ha mogut és per l'efecte que ha augmentat el nombre de persones que declaren que estarien disposades a treballar si trobessin feina. El nombre de famílies catalanes en què tots els membres estan a l'atur ha pujat fins a 162.400, un increment del 113% en un any, segons les dades de l'última enquesta de població activa, que a més reflecteix que la majoria dels pocs contractes que es firmen són temporals, mentre que la destrucció de feina afecta de ple els contractes indefinits. Són dades que justifiquen les crides a la cautela dels governs –incloent-hi l'espanyol, que en aquesta ocasió no ha expressat el seu optimisme antropològic tot i que l'estadística indica que en l'àmbit estatal ha baixat lleugerament el nombre de desocupats–, ja que no hi ha ningú que dubti que l'atur serà un problema durant molt de temps.

L'aprovació al Consell de Ministres de divendres d'un pla de foment de l'ocupació mitjançant accions municipals, que el gener substituirà el pla E, era necessària, tot i que cal dubtar dels efectes duradors que tindrà. El govern espanyol assegura que es crearan 200.000 llocs de treball menys precaris que amb el pla E, perquè els 5.000 milions d'euros seran per a inversions sostenibles i no per obrir i tancar rases, però el fet que els ajuntaments puguin dedicar fins al 20% dels diners a despeses normals de caire social indica que part del pla és simplement ajudar les corporacions locals a pagar la nòmina.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.