la tribuna

Peix a les farmàcies?

Per ingerir omega-3 no cal acudir a una llet més cara que la normal. Podem consumir peix blau que, fumat, es comença a vendre en algunes farmàcies d'Aústria

Per a les persones sanes no calen aliments funcionals si la seva dieta és correcta

Saber tot el que es publica arreu en relació amb la nostra feina o interessos és difícil. Per als professors universitaris, estar al dia és una obligació, ja que hem de trametre coneixements actualitzats i ensenyar als alumnes les fonts d'informació i com analitzar-les. En les ciències dels aliments i de l'alimentació aquestes fonts no acaben en les revistes científiques i sanitàries, destinades a especialistes, que publiquen dades ben avaluades. L'alimentació té implicacions personals i socials en la vida diària. Per tant, els nutricionistes i bromatòlegs hem de saber també què passa pel món i quines idees circulen pel mitjans de comunicació generals sobre el menjar i beure, per tractar de contribuir que aquesta informació sigui ajustada a les evidències científiques, la qual cosa no sempre és fàcil. Tots mengem més d'un cop al dia (menys els que pateixen fam), i com que l'alimentació és un fet quotidià i familiar, tothom té la seva opinió, correcta o errònia, sobre el que li convé menjar, i no és fàcil que canviï, encara que les dades científiques desmenteixin moltes creences alimentàries. Ja deia el professor Grande Covián que és més fàcil que algú canviï de religió que no de dieta.

Sobre temes científics no directament implicats en la vida de cada dia la gent sol fer cas dels experts, però amb l'alimentació no sempre és així. Cada dia hi ha un gavadal de notícies sobre aliments i se'ns poden escapar coses però, afortunadament, hi ha persones, com l'amic i periodista Iu Forn, que tenen el bon costum de passar-me informació prou interessant i curiosa, com la que dóna títol a aquest article.

Segons sembla, a Àustria algunes farmàcies estan començant a oferir peix als seus clients. Trobar productes relacionats amb l'alimentació (complements nutricionals, productes dietètics) a les farmàcies, no és nou. Com afirmava l'expert en salut pública Fraser Brockington, «l'alimentació, segons les necessitats biològiques, pot oferir més al món que gairebé qualsevol altra forma de salubritat», i un dels principis d'Hipòcrates, el gran metge de la Grècia clàssica, era «que els teus aliments siguin la teva medicina i els medicaments el teu aliment». Quina és la raó que justifica, segons farmacèutics austríacs, alguns tipus de peix a les seves oficines?: que aquest peix conté àcids grassos omega-3, que tenen propietats cardiosaludables demostrades. Efectivament, aquests àcids grassos, essencials per a l'organisme, contribueixen a disminuir els nivells de colesterol, triglicèrids i LDL (colesterol dolent), efectes tots positius. La qüestió és si cal anar-los a buscar a les farmàcies en una eventual secció de peixateria.

A les botigues de queviures i als supermercats també podeu trobar llets (o, millor dit, preparats lactis) amb omega-3 addicionat i ben destacat en l'etiquetatge. Són un exemple dels anomenats aliments funcionals, aquells que a més d'aportar els nutrients que els són propis (en el cas de la llet, proteïnes, calci, vitamines, etcètera) inclouen algun ingredient que els confereix un efecte saludable més enllà de l'estrictament nutritiu. La llet normal no conté omega-3 i és prou saludable, però amb aquest afegitó té, a més, uns certs efectes cardiovasculars positius. Aquesta acció d'algunes farmàcies austríaques posa de relleu que perquè ingerim omega-3 no cal acudir a una llet més cara que la normal. Podem consumir peix blau, el greix del qual porta com a component natural omega-3. Mengeu sardines, tonyina, salmó, verat i altres peixos similars (frescos o en conserva) i beveu llet normal. El conjunt és saludable i bo per a l'aparell circulatori.

Per a les persones sanes no calen aliments funcionals si la seva dieta és correcta. Altra cosa són les que tenen problemes de colesterol. En aquest cas, la ingestió d'aliments funcionals, que contenen quantitats determinades d'omega-3, pot ajudar a garantir les dosis efectives necessàries. Entre aquests aliments podem incloure les truites alpines fumades d'algunes farmàcies austríaques, que ofereixen un peix de llarga durada perquè dispensar peix fresc ja seria massa. En definitiva, convé menjar peix sovint, incloent peix blau, i el lloc adient on comprar-lo són les peixateries i els mercats. A la farmàcia, com als consultoris mèdics o de dietistes, sempre podreu anar a buscar un bon consell sobre com ha de ser la vostra alimentació i, quan convingui, amb la deguda indicació o prescripció, complements nutricionals o productes dietètics, que si la nostra alimentació és adient, només cal consumir, i no sempre, en casos de situacions fisiològiques extraordinàries (embaràs, lactància) o de determinades malalties.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.