plaça major

Vint anys de drets i la nova Llei d'Infància

El dret a l'educació també en el lleure apareix com a una dimensió que cal garantir en la nova llei

Es compleixen 20 anys de l'aprovació de la Convenció Internacional dels Drets de l'Infant. Els sentiment d'avui és contradictori. D'una banda, els drets dels infants comencen a tenir un cert recorregut en termes de reconeixement formal de la comunitat internacional. De l'altra, aquests dies hem de recordar l'escandalós incompliment d'aquests drets en molts països i la violació flagrant, d'alguns en particular, que s'aprofiten de la condició vulnerable dels infants.

El 20è aniversari és, doncs, un repte i una oportunitat per situar en l'agenda política i social la qüestió de la infància.

A Catalunya, fa pocs mesos el govern presentava al Parlament el projecte de nova Llei d'Infància. És una bona notícia. Es presentava aquest text que, després de treballs i aportacions diverses, recollia una proposta que tracta la infància en la seva més àmplia dimensió i entesa com a subjecte de dret.. Una llei que es refereix a tota la infància i a tots els vessants de la seva vida.

En aquest context, el dret a l'educació també en el lleure apareix com a una dimensió que cal garantir en la nova llei. Hem vist amb satisfacció com la Llei d'Educació de Catalunya ha incorporat en el seu articulat l'educació en el lleure com a part de la necessitat educativa dels infants. La nova Llei d'Infància ha de reforçar i ampliar aquesta idea per tal que, a més, l'accés a l'educació en el lleure sigui per a tota la infància i no només per a aquells que ho poden pagar, i que es faci amb la qualitat i la coresponsabilitat que el tema requereix.

Des de l'Esplai estem orientats a aquests objectius. La fórmula i+f=c2, «la infància feliç esdevé ciutadania compromesa», resumeix i orienta la tasca de les entitats agrupades entorn de la Fundació Catalana de l'Esplai. Com la nostra, a Catalunya hi ha centenars d'entitats i desenes de milers de persones compromeses amb la infància, i ens hem posat a fer camí per tal d'agrupar-nos en una plataforma comuna on ens hi trobem tots. Vint anys de drets internacionals, una nova Llei d'Infància a Catalunya, el dret a l'educació en el lleure per a tothom, el compromís de centenars d'organitzacions i la bona notícia de la recent ubicació a Barcelona de la seu del Global Movement for Children (GMC). Cinc grans motius per celebrar i mobilitzar-nos.

(*) President de la Fundació Catalana de l'Esplai

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.