plaça major

Els cicles formatius guanyen prestigi

Els cicles formatius poden ser la millor opció de cara a la inserció laboral

Amb la crisi econòmica mundial i el constant increment de la taxa d'atur, ara és un bon moment per a reflexionar sobre el tipus de formació necessària per als nostres joves, que en certa forma els garanteixi l'èxit a l'hora de trobar treball. És en aquest moment quan s'ha d'apostar pels cicles formatius, que, tot i que encara no tenen el mateix reconeixement social que els títols universitaris, cada vegada guanyen més prestigi. Perquè són estudis de qualitat adaptats a les necessitats empresarials i responen a la demanda del sistema productiu, i també, i no menys important, perquè són un itinerari alternatiu per accedir a la universitat.

Encara persisteix la idea que una carrera universitària és molt millor que qualsevol altre tipus de formació. Tot i així, cada vegada hi ha més persones que s'adonen que no sempre és així, i que els cicles formatius poden ser millors de cara a la inserció laboral. En aquest sentit, molts alumnes de cicles formatius troben feina al cap de pocs mesos d'haver acabat, mentre que a la universitat el percentatge és menor.

En el cas de la Institució Cultural del CIC, els cicles d'activitats físiques i esportives, arts plàstiques i disseny o informàtica proporcionen els coneixements necessaris per educar professionals d'aquestes branques, que una vegada han acabat la formació, poden incorporar-se immediatament a qualsevol lloc de treball. Aquest tipus d'ensenyament es porta a terme en estreta relació amb empreses del sector, com és el cas dels clubs DIR, amb qui tenim un contracte de col·laboració per a la formació i les pràctiques dels estudiants d'activitats físiques i esportives.

Si volem que aquest tipus de formació funcioni, com ja passa en altres països, hem d'augmentar el reconeixement i prestigi d'aquests estudis a totes les capes socials. Hem de posar fi a la idea que són per a aquells joves que han fracassat en altres estudis i que no poden entrar en una carrera universitària.

Amb la disminució del nombre d'ofertes de treball per a personal no qualificat, molts joves volen formar-se en aquest tipus d'estudis, que els permetin aconseguir a curt termini un bon lloc de treball. Ara, el que toca, sobretot per part de l'administració, és potenciar la dignificació dels cicles formatius i aconseguir que tinguin el mateix prestigi que altres estudis superiors. S'han d'eliminar, una vegada per totes, els prejudicis i tòpics al voltant d'aquest tipus de formació.

(*) Directora de cicles formatius de la Institució Cultural del CIC

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.