la columna

Nadal amb Tolstoi

Cada any, en arribar Nadal, hem anat col·locant figures insòlites en el pessebre d'aquesta columna: Gandhi, Rilke, Wilde, Sartre, Flaubert, Machado, Greene... Avui s'afegeix a la comitiva Lev Tolstoi (1828-1910), gran mestre de la literatura russa i universal. També ell va escriure un conte de Nadal; un relat llarguíssim del qual aquí només podem oferir-ne un esquema.

És el cas que un humil i pietós sabater rus envejava la sort dels qui havien viscut en temps de Jesús i l'havien pogut veure personalment. I heus aquí que una nit de Nadal va sentir en somnis una veu que li deia: «Demà, si vigiles bé la gent del carrer, em veuràs passar.» El sabater, l'endemà, es va asseure com cada dia arran de la finestra, amb un ull a la feina i l'altre a fora. Entre la gent que anava amunt i avall, va veure un home mort de fred que treia la neu amb una pala; se'n va compadir i el va fer entrar per oferir-li una tassa de te calent. Després va veure una dona estrangera que duia a coll un infant que plorava; la va convidar a asseure's prop de l'estufa i a menjar un plat de sopa mentre ell consolava el nen. Més tard, el sabater va deixar la feina per sortir al carrer i allà va veure una venedora de fruita que empaitava un vailet que li havia volgut robar una poma; els va despartir i els va forçar a fer les paus; va comprar una poma a la dona i la va regalar al noi, després d'obtenir que demanés perdó. Amb tot aquest enrenou, el sabater va perdre de vista el carrer durant molta estona i, en fer-se fosc, es va tancar a casa molt trist, convençut que Jesús li havia passat per alt. Però, tan bon punt va ficar-se al llit, va tornar a sentir la misteriosa veu del dia abans: «No m'has reconegut?» Llavors, perplex, li va semblar que tornava a veure, per un instant, l'home de la pala, la mare amb el fill somrient i la venedora de fruites que donava la mà al lladregot, mentre la veu misteriosa i solemne deia sobre cada un d'ells: «Era jo, era jo, era jo...»

Aquest és, ingenu i transparent, el relat nadalenc de Lev Tolstoi, l'immortal autor de Guerra i pau.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.