l'apuntador

Comerç: una raó per aprovar Huguet

Ni s'ha pogut frenar el decreixement del petit comerç ni la penetració de les grans superfícies

Aquest dimecres vinent l'ordre del dia de la convocatòria de ple del Parlament de Catalunya inclou, entre altres punts, el debat i votació sobre la convalidació o derogació del decret llei d'ordenació dels equipaments comercials. Es tracta de donar llum verd definitiu a un decret llei que, en matèria de comerç, els últims dies del 2009 va aprovar el govern de la Generalitat (és a dir, signat per Montilla i impulsat per Huguet).

Catalunya ja disposava d'una legislació de comerç de l'any 2005 i, a més, l'Estatut de Catalunya atribueix a la Generalitat la competència exclusiva en la matèria. Però des de finals de l'any 2006 ha entrat en funcionament l'anomenada directiva Bolkestein, que, aprovada pel Parlament Europeu, suposa una liberalització absoluta del sector.

La feina feta des de sempre (els governs de Pujol i de Montilla) per la Generalitat ha anat ponderant les transformacions socials en el sentit de protegir el teixit comercial propi del país. No ha estat mai fàcil: ni s'ha pogut frenar el decreixement del petit i mitjà comerç, ni la penetració de les grans superfícies. Però s'ha evitat la desaparició del primer i la substitució pel segon. L'experiència i el sentiment de país, a més, han estat sempre els principis inspiradors unitaris amb què Catalunya ha preservat el petit i mitjà comerç alhora que s'imposaven les grans superfícies. Sense la combinació dels uns en els nuclis urbans i dels altres en les perifèries i els extraradis, la cohesió i la tendència del conjunt de la nostra societat se n'hauria ressentit.

La directiva Bolkestein (que té aspectes positius quant a la simplificació administrativa), en cas que el govern de la Generalitat no hagués intervingut amb eficàcia i eficiència, podria haver significat la proliferació indiscriminada de les grans superfícies, amb la consegüent anada cap a un model exclusiu d'alt cost mediambiental i urbanístic, de salaris i sous barats i, també, d'exclusió de les capes socials amb dificultats de mobilitat. En defensa del model propi, de la proximitat i de l'interès general, i aprofitant les escletxes de regulació en l'àmbit nacional, la Generalitat va aprovar el decret llei que ara ha de ratificar el Parlament. Voldria pensar que dimecres conservarem la capacitat de crear un consens de país sense la intoxicació de l'horitzó electoral. També voldria pensar que aquells que suspenen o aproven pelat el govern millorarien la nota si avaluessin tota la feina dels consellers; en aquest cas concret, d'Huguet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.