els miralls de la ficció

La vaga

Els exhibidors de cinema fan una vaga anunciada el dia en què tenen menys gent, quan menys els perjudicarà en els seus ingressos

Els exhibidors de cinema de Catalunya han anunciat vaga per demà dilluns. L'anunci és el resultat d'una vaga anunciada, curiosa i especial. És una vaga anunciada perquè ja va ser convocada el dia en què es va publicar a la premsa el primer esborrany de la nova llei del cinema. Tal com va passar fa uns anys, amb la llei Pujals, els representants del sector no han parat de posar el crit al cel davant de qualsevol mesura legislativa que freni l'omnipresència del castellà en el cinema a Catalunya, ja sigui mitjançant el doblatge, ja sigui amb la versió original. La mesura és paradoxal, ja que en cap altre sector de la cultura s'ha convocat mai una vaga per protestar perquè un país intenta defensar la seva llengua i protegir-la. Darrere l'actitud dels exhibidors no hi ha cap mena de reflexió sobre què representa el doblatge, quina és la posició que la llengua castellana com a hegemònica, ni quin és el respecte, ni el desig dels espectadors. L'únic que importa és la porque les majors americanes s'empipin i això representi l'anunci d'una crisi per als seus negocis. En cap cas hi ha una actitud de mínima responsabilitat de país. La vaga estava anunciada perquè era de preveure que la seva reacció només podia ser una rebequeria infantil.

És, però, una vaga curiosa i especial perquè es durà a terme un dilluns i perquè qui la convoca no són els treballadors del sector, sinó la patronal. Generalment, quan els representants d'un determinat gremi decideixen fer una vaga, contraposen la importància de la lluita que duen a terme als guanys immediats que poden tenir. Les vagues es convoquen per expressar un malestar i per fer força, intentant que afecti com més gent millor. Els controladors aeris fan vaga quan hi ha més gent als aeroports i els mestres fan vaga assumint que els descomptaran una part important del sou. Darrere l'acció de vaga hi ha un compromís moral i econòmic. Curiosament, els exhibidors fan vaga el dia que tenen menys gent als cinemes. Tancaran quan la gent no va a les seves sales perquè així la vaga no afectarà els seus ingressos. Fins fa poc, el dilluns era el dia de descans setmanal dels cinemes i la gent no es queixava. Si demà els exhibidors fan vaga, ningú ho notarà, perquè diumenge les múltiples versions doblades al castellà d'Avatar tornaran a omplir les sales en 3-D. I això és el que compta.

(*) Professor a la UdG

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.