Opinió

plaça major

I el públic, què n'opina?

Un sector del públic de les sales de cinema catalanes vol i està d'acord que esdevinguin sales de cinema que gestionin els usos de la llengua catalana en benefici de la seva consolidació com a llengua comuna de Catalunya

La nova proposta de llei catalana del cinema ha generat una severa reacció en l'àmbit de les empreses de sales de cinema a Catalunya fins al punt que han convocat una vaga en senyal de rebuig i protesta per la que consideren una llei injusta, que els perjudica i que els aboca a una situació de rotunda crisi de subsistència. Doncs bé, des de l'altra banda de la taquilla, el públic també n'opina i considera oportú d'exercir, enmig d'aquesta situació de protesta, el dret a dir-hi la seva sobre una llei que, al capdavall, va adreçada al públic a través del cinema.

De segur que un sector del públic de les sales de cinema catalanes vol i està d'acord que, a més a més, esdevinguin sales de cinema que gestionin els usos de la llengua catalana en benefici de la seva consolidació com a llengua comuna de Catalunya. De segur que un altre sector del públic de les sales de cinema catalanes rebrà de manera positiva un nou espai social on poder perfeccionar una llengua que necessiten per tal d'integrar-se culturalment i lingüísticament en el seu nou país. De segur que hi ha un altre sector del públic que agrairà una oferta de cinema més rica i abundant en versions originals (tal i com fan un gran nombre de països europeus) i subtitulades en una llengua que, sigui o no la d'origen de molts parlants, és la que s'està ensenyant a les escoles catalanes des de fa ja tres dècades.

En definitiva, des del punt de vista del públic, aquesta llei suposa una millora qualitativa substancial pel que fa a la nova gestió lingüística que planteja, atès que vetlla, d'una banda, per l'augment del multilingüisme en l'oferta i, de l'altra, convida les sales de cinema a acceptar i exercir la seva part de responsabilitat en la creació d'àmbits d'ús socials que permetin que les persones que parlen català, però que no el fan servir com a llengua familiar, el puguin practicar i/o perfeccionar. De fet, així ho estan fent des de fa molts anys l'escola, la televisió i el teatre d'aquest país. I permetre que qualsevol altre interès o conjuntura intervingui en la presa i l'exercici d'aquesta responsabilitat, sí que és acceptar l'intervencionisme del peix gros.

(*) Plataforma per la Llengua

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.