l'anàlisi

Les comissions no tenen bona premsa

Tal com està l'ambient polític li serà difícil al govern espanyol tirar endavant dijous vinent l'anomenada comissió del pacte. Aquesta comissió és l'únic compromís de pacte a què el govern va arribar en el darrer debat econòmic amb les altres forces polítiques per tancar, en un termini de dos mesos, l'acord per fer front a la crisi econòmica.

S'ha de dir que les comissions no tenen bona premsa. No aporten solucions ni pràcticament novetats i serveixen per a allò que vulgarment es diu marejar la perdiu. Malgrat tot, es posarà en marxa la comissió i serà presidirà pel ministre de Foment, José Blanco, que en clau política es podrà comprovar si és veritat que agafa posicions dins del govern estatal en detriment de les superministres Salgado i Fernández de la Vega.

En tot cas aquesta comissió no aportarà cap pacte d'estat entre els dos partits majoritaris perquè, tal com es malfia el Partit Popular, allò que desitja el PSOE és un pacte com havia tingut antigament amb CiU i el Partit Nacionalista Basc. Un pacte conegut i valorat a Madrid per l'aproximació d'Espanya amb el nacionalisme moderat.

Ara mateix tot fa pensar que el govern vol guanyar temps i seguir creient que la crisi escamparà en els pròxims mesos. Perquè, després de tant de debat i tant d'anunci de comissió, l'única cosa concreta són els 426 euros al mes que rebran totes aquelles persones que han deixat de cobrar qualsevol tipus de prestació social. Els altres temes –fins i tot la reforma laboral, que és el més important–, queden a l'espera dels possibles pactes.

Aquesta setmana la prioritat de Rodríguez Zapatero no passa precisament per orientar pactes amb el Partit Popular, perquè la seva estratègia passa per oferir-los poc joc i ja tindrà temps per festejar els nacionalistes quan s'hagin de pactar els pressupostos de l'any vinent. El mes de juny serà clau per a la negociació amb CiU en el cas que vulgui seguir governant amb una mínima comoditat. Els deu diputats de CiU li poden ser determinants, perquè els vint-i-cinc del PSC, per molt que s'escoltin veus crítiques i per molt que hi hagi eleccions a Catalunya, creu tenir-los molt ben amarrats. Tot i que ara mateix aquests vint-i-cinc diputats estan inquiets davant d'una situació de crisi a Catalunya i algun dia s'hauran de pronunciar i, sobretot, explicar què volen ser quan seran grans.

Avui, Zapatero té d'altres maldecaps. Un d'ells, intentar que es vegi quelcom de la presidència espanyola de torn a la Unió Europea, que està passant sense pena ni glòria i que avui tindrà oportunitat d'explicar per què serveix a la reunió que mantindrà a la Moncloa amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.