Opinió

la columna

Apunts fílmics

Sempre arriba el cap de setmana en què la lectura de tot i sobretot sucumbeix a un qualsevol atzar de la programació televisiva. Ve, doncs, que l'apocalíptic cedeix pas a l'integrat, s'escarxofa al butacó i es mira dues pel·lis prou diferents, avalades en tot cas pel nom dels respectius directors, també pel dels actors.

La primera, del 1966, dita Torn Curtain en la versió original, és signada per Alfred Hitchcock i protagonitzada per Paul Newman. Exhibida a Espanya amb el títol (en un cas típic de traducció per faux ami) de Cortina rasgada, en lloc de telón, segons hauria escaigut a partir d'iron courtain o telón de acero. Ja que allò de què va la cinta és d'un físic nuclear ianqui capaç de sostreure, en una gesta d'espionatge acadèmic, importants coneixements científics del bloc soviètic. I sí, a mitjan seixanta, es vivia en plena guerra freda. Cosa que no obsta perquè el mestre Hitchcock construeixi escenes de gran enjòlit narratiu amb independència d'aquell context (la dificultosa liquidació d'un agent comunista, la sincopada fuga dalt d'un autocar). Ara: com a artefacte ideològic, la tal pel·li és un exponent de com, a còpia d'hipèrbole deformadora sobre allò que es vol denunciar, s'incorre més en l'autoretrat i en l'autodesqualificació. Si el capitalisme, en el marc de la guerra ideològica, engendrava barroers subproductes amb tan poc fair-play com aquest, s'explica què va fer en el de la guerra material: arrasar tot Vietnam, per exemple.

La segona, del 1999, dita Grey Owl, o Mussol Gris, de Richard Attenborough, amb interpretació de Pierce Brosnan, fóra la història real d'un britànic que, endut per la seva passió admirativa pels indis del Canadà, aconsegueix, durant les primeres dècades del XX, fer-se passar per un d'ells fins a convertir-se en l'abrandat divulgador de llur causa. La impostura queda obviada davant l'eficàcia propagandística. I bé, algú es recorda del cas d'Enric Marco? Quants deportats de debò al KZ n'han difós més la sòrdida veritat que ell?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.