Opinió

opinió

La monarquia es mou

Si el rei vol tenir de veritat l'«autoritas», per què no es presenta davant del poble per tal que en referèndum li sigui democràticament reconeguda?

L'editorial d'aquest diari del dia 14 de febrer es titulava «El rei Joan Carles I es fica allà on no el demanen». Res més cert. La iniciativa del monarca de reunir-se amb membres de l'executiu i de l'oposició i representants del món econòmic, empresarial i sindical, amb la finalitat de sondejar les possibilitats reals d'aconseguir consensos i acords per lluitar contra la crisi, no és de la seva incumbència.

Tant el govern com l'oposició s'han sentit incòmodes, però no ho han criticat obertament.

S'ha de dir molt alt i clar: el rei no té prerrogatives de govern. Els acords i consensos en qualsevol tema i matèria són responsabilitat dels governs i dels parlaments elegits democràticament. No pot haver-hi mitges tintes.

Per què, doncs, la corona intervé? Duran i Lleida respon a l'interrogant: per la gravetat de la situació actual. En canvi, per Iñaki Anasagasti (PNB) l'actuació reial no és res més que una campanya d'imatge de La Zarzuela. Josep-Lluís Carod-Rovira, republicà, ell, elogia la iniciativa del monarca, però no en diu la raó. Per alguns malpensats aquest inusitat cop d'efecte de la monarquia és bàsicament per demostrar que els polítics, democràticament elegits, són incapaços d'arribar a cap acord i que només pensen en els rèdits electorals.

L'article 56 de la Constitució estableix que, en la condició de cap de l'estat i de símbol de la seva unitat, «el rei arbitra i regula el funcionament regular de les institucions». D'entrada, aquesta redacció és prou críptica per embolicar la troca. Marc Carrillo, en un article del dia 13 de febrer, l'aclareix: «Les accions reials no es tradueixen en potestas, és a dir, en un acte jurídic vinculant. En absolut. Es tracta, al contrari, d'una funció que té una finalitat merament persuasiva derivada de l'autoritas que ha de posseir el cap de l'estat.» Legalment, potser te raó el professor Carrillo: però si el rei vol tenir de veritat l'autoritas, per què no es presenta davant del poble per tal que en referèndum li sigui democràticament reconeguda? No s'hi val a dir que la Constitució ja la hi adjudica. Tots sabem que la monarquia venia dins el paquet constitucional com a condició indiscutible. Per tant, i a part de néixer del franquisme (no ho oblidéssim), mai no ha estat directament ratificada per la ciutadania. Ja començaria a ser hora de sotmetre-la a referèndum.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.