Opinió

opinió

Energia eòlica a l'Alt Empordà

Perquè tingui èxit un procés d'impuls de l'energia eòlica a Catalunya, s'ha de desenvolupar amb una interlocució rigorosa i compromesa amb el territori

Demanem que es respecti l'esperit del nou marc normatiu amb la retirada dels projectes que no es podrien materialitzar actualment

Aquest darrers dies hi ha hagut un intens debat sobre la implantació de l'energia eòlica a l'Alt Empordà. Cal fer una anàlisi acurada i rigorosa del desplegament de les infraestructures energètiques, sense oblidar totes aquelles qüestions que afecten la conformació d'un paisatge natural que s'ha anat configurant al llarg dels mil·lennis. És aquest un dels elements que més han caracteritzat la nostra comarca; només cal recordar el que afirma l'escriptor empordanès Josep Pla en el seu llibre Escrits empordanesos: «M'agrada el paisatge de l'Empordà perquè és cultivat, plàcid i tranquil. Aquests tres adjectius van lligats amb el que jo em penso que és la bellesa.»

Fins fa poc el sistema de concessió de llicències de l'energia eòlica estava regit per una normativa de l'any 2002 que es basava en la liberalització absoluta en la sol·licitud d'autoritzacions, que ha generat al cap dels anys un veritable desgavell. És per aquest motiu que el Pla de l'Energia de Catalunya 2006-2015 preveu un nou marc normatiu que regula els procediments administratius aplicables per a la implantació de parcs eòlics a Catalunya; el nou decret simplifica els tràmits administratius i canvia el sistema d'atorgament d'autoritzacions mitjançant la determinació d'unes zones de desenvolupament prioritari (ZDP) de l'energia eòlica que amb posterioritat sortiran a concurs públic. I tot plegat basant-se en criteris com la disponibilitat de recurs eòlic suficient, la idoneïtat ambiental i paisatgística, i el necessari consens territorial. També considera la necessitat de respectar les zones protegides, sense oblidar el fet d'evitar la massificació excessiva d'aerogeneradors. Però malauradament aquestes dues qüestions últimes no han estat tingudes en compte pels responsables d'energia de la Generalitat, quan l'entorn immediat de la zona de desenvolupament eòlic prioritari (ZDP) de l'Alt Empordà està afectat per un important nombre de projectes amb autorització administrativa i que provocarà una acumulació de parcs eòlics desmesurada en un espai reduït. És per aquest motiu que defensem la necessitat d'avaluar aquesta afectació paisatgística i ambiental abans de continuar la tramitació de les ZDP.

Els qui estan al capdavant de les administracions públiques han de prioritzar sempre en les seves accions la sensibilitat envers els problemes i les preocupacions dels ciutadans, sense oblidar l'obligat respecte institucional a les altres administracions. I això últim no s'ha tingut en compte quan s'ha donat un termini molt limitat als ajuntaments per presentar les al·legacions a la proposta d'implantació dels aerogeneradors eòlics en els seus termes municipals. El mateix Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) de la Generalitat afirma que un aspecte rellevant que cal cuidar especialment per evitar el rebuig de les instal·lacions eòliques des del món local és el de la participació dels ajuntaments. I recomana que aquesta participació s'hauria de donar tant durant el procés de definició de les ZDP com durant l'autorització i implantació. I per tant, perquè tingui èxit un procés d'impuls de l'energia eòlica a Catalunya s'ha de desenvolupar amb una interlocució rigorosa i compromesa amb el territori, i més ara, quan un percentatge molt elevat dels alcaldes de la nostra comarca han manifestat la necessitat d'instal·lar els molins en el corredor d'infraestructures, i no en una zona tan sensible des del punt de vista ambiental com és l'Albera.

I precisament perquè estem satisfets amb el sistema d'implantació eòlica recentment aprovat demanem que es respecti l'esperit del nou marc normatiu amb la retirada dels projectes que amb el decret a la mà no es podrien materialitzar actualment. Pels mateixos motius pels quals alguns parcs no serien acceptables amb els nous requeriments, tenim dret a oposar-nos-hi i cercar una solució pactada.

I, a més a més, volem deixar escrit que no és lícit voler aprofitar-se de la definició legal de petita implantació eòlica per plantejar un gran parc a la plana de la nostra comarca sense haver d'assumir els requeriments establerts pel decret. Si no es tenen en compte totes aquestes consideracions, un valor tan important per als empordanesos com és el paisatgístic es veurà fortament amenaçat. Hem demostrat sobradament que nosaltres estem per la implantació de l'energia eòlica. Però no pas d'aquesta manera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.