Opinió

opinió

En el calendari

El 8 de març no eximeix de l'acció diària

Sóc de la convicció que cal destacar un dia en el calendari per fer més evident la situació de certs col·lectius, que, malgrat la consecució en la nostra societat de molts drets socials, encara els mantenim al marge de l'accés als mateixos drets. És per això que cal commemorar el dia de la dona treballadora i fer del 8 de març una data per evidenciar amb actes i jornades la situació de desigualtat que pateix la dona respecte a l'home. Malgrat tot, és evident que aquest dia assenyalat no eximeix de l'acció diària. Cal constància i perseverança per fer entendre que les diferències entre homes i dones les hem anat construint al llarg del temps, que són producte de la socialització i l'aprenentatge, i que per tant igual que les hem construït nosaltres les podem canviar. Si volem construir una societat justa i igualitària, no pot ser que una part de la població, les dones, encara a dia d'avui tinguin dificultats per accedir al mercat de treball, cobrin salaris més baixos que els homes o dediquin moltes més hores a les feines de casa.

Des de l'àmbit sindical, detectem sovint situacions laborals desiguals, i és per això que una part de l'activitat es dedica a denunciar-les per tal d'eliminar-les. L'altra part de la nostra acció consisteix a sensibilitzar i formar els companys i companyes per minorar i fer desaparèixer aquestes diferències.

L'eliminació de les diferències que detectem és una activitat diària que a més a més requereix una mirada sensible amb els temes de gènere. Ens cal una atenció especial, ja que moltes vegades les diferències no són evidents, són diferències subtils que sovint costa reconèixer. Un exemple de l'afirmació anterior són les dificultats que moltes dones tenen per accedir a alguns complements salarials relacionats amb les hores de presència o disponibilitat. Les dones, per norma general, tindran més dificultats per poder conciliar feina i família, ja que encara són les principals responsables de la cura dels fills o de la gent gran, fet que dificultarà que puguin accedir a cobrar aquest complement salarial. Aquesta situació no canviarà fins que els homes no es facin responsables també del treball domèstic i familiar.

Per tant, és del tot necessari per complementar la feina diària de sensibilització i de denúncia, donar protagonisme a una data concreta del calendari, i posar de manifest les situacions desiguals que durant l'any ens trobem i aquelles fites que assolim. Per aquest motiu, insto tota la ciutadania a participar i fer del 8 de març un acte de visibilitat i de reconeixement de la dona treballadora.

(*) Responsable de l'àrea de socioeconomia i igualtat. CCOO Comarques Gironines.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.