Opinió

plaça major

En-raona

Un nou protagonisme de les dones pren forma

En els últims anys estem vivint una revolució silenciosa, però constant. Un nou protagonisme de les dones va prenent forma en moltes dimensions de la vida de la nostra societat, per fi. Les relacions de poder han generat desigualtats evidents entre homes i dones durant tota la història de la humanitat i, massa vegades, el poder s'ha basat en la dominació exercida per la violència. Malauradament, encara avui, la violència masclista persisteix i només la podrem vèncer si aprofundim en les causes que la provoquen i si entenem que està legitimada per una ideologia que ha exclòs les dones del progrés.

La violència masclista és un mitjà de control sobre les dones. Així, si no existeix una acció profunda per provocar transformacions en les relacions entre els sexes, poc es podrà fer per aturar-la. Hem d'afavorir, doncs, un canvi de paradigma que acabi amb la desigualtat i el domini, tot contribuint a la creació de nous models de relació entre homes i dones.

Diversos estudis han explicat com l'origen de les relacions humanes està íntimament lligat a l'origen del llenguatge. D'alguna manera, l'emergència del llenguatge és un fenomen biològic destinat a la preservació de la vida. Aquest no hagués sorgit si no hagués tingut lloc aquesta història de convivència i, per tant, poder comunicar-nos mitjançant el llenguatge és el resultat de compartir la vida, tot reconeixent l'altre/a com algú diferent. Aquest fenomen, que hauria d'estar sempre al servei de la relació, és el que es trenca amb la violència masclista, ja que comporta per part de qui l'exerceix una forma d'estar al món que s'enfronta amb el que és diferent. I d'aquí sorgeix una manera de pensar i actuar que distorsiona la relació perquè es basa en el control, la dominació o l'extermini.

Conscients d'aquest fet, des de l'Institut Català de les Dones del Departament d'Acció Social i Ciutadania, hem dut a terme campanyes de sensibilització enfront la violència com a forma de relació entre els sexes, adreçades fonamentalment a la gent jove. Una d'aquestes campanyes va ser: En-raona, perquè sorgia del convenciment que l'eina més coherent per aconseguir avançar cap a la fi de la violència contra les dones és aprofundir en la paraula, la conversa, el raonament, en definitiva, el diàleg. Hem de desactivar la violència masclista i construir un nou model de ciutadania que ens permeti avançar junts des del respecte. Aquest és el missatge que perseguim amb la celebració del Dia Internacional de les Dones. Afirmar, amb contundència, que des del govern seguim treballant per construir un país on la igualtat entre gèneres sigui un fet i on la violència masclista no trenqui més vides, somnis i il·lusions.

(*) Consellera d'Acció Social i Ciutadania

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.