opinió

Poder sènior

És més que lògic que els sèniors vulguin actuar com un grup organitzat, capaç d'influenciar amb els seus vots els resultats de les eleccions

El Moviment Sènior defensa la creació de fortes organitzacions cíviques sèniors, com ara la xarxa europea Eurosenior, que persegueix convertir-se en el principal grup d'influència de la UE, amb la finalitat d'esdevenir veritable poder sènior. Aquest plantejament fa una clara distinció sobre el paper polític que han de jugar els sèniors, el qual en cap cas passa per presentar-se com a partit polític, en cap tipus d'eleccions polítiques. Tothom accepta que els sindicats defensin els treballadors. No queda tan clar que siguin els sindicats qui hagin de defensar els interessos de les persones jubilades, la qual cosa hauria de correspondre als mateixos jubilats, mitjançant organitzacions creades per ells mateixos.

En un sistema democràtic tots els grups organitzats actuen com a grups de pressió; així, parlant dels sindicats, convoquen vagues per aconseguir els seus objectius. Si aquesta és la forma democràtica de funcionar, és més que lògic i normal que els sèniors vulguin actuar com un grup organitzat, capaç d'influenciar amb els seus vots els resultats de les eleccions, per aconseguir que els polítics escollits siguin els que millor defensin els seus interessos. Si això és fer política, és evident que els sèniors volem fer aquest tipus de política. Apostem per una nova forma de fer política, en la qual nosaltres, els sèniors, com a grup d'influència, pretenem aconseguir millores, no tan sols per als sèniors, sinó també per a la resta de la població.

Cal tenir en compte que en aquests moments el col·lectiu més privilegiat per poder dir la veritat és el dels sèniors, que no depenen del sou d'un treball remunerat que els obliga a dir «sí senyor», sinó d'un sistema de pensions, més o menys important, políticament no modificable. Aquesta realitat social els permet realitzar plantejaments més radicals, anar més a les arrels, la qual cosa possibilita actuar com una espècie de consciència ciutadana, que s'atreveix a manifestar el que altres col·lectius més condicionats no poden fer. És evident que el poder sènior suposa una clara aposta per una actitud activa i socialment compromesa dels sèniors, en lloc de la tradicional passivitat que predomina en el col·lectiu de la gent gran, la qual, tot i ser mereixedora del nostre respecte, està molt allunyada del paper que estimem que haurien d'assumir els sèniors, en la construcció d'una societat per a totes les edats.

(*) President d'Eurosenior [email protected]

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.