opinió

Educació i riscos a les xarxes socials

És en educació on més feina i recursos s'han de destinar si volem que els nostres fills disposin de la informació necessària per navegar d'una manera segura a internet

Internet té enormes avantatges però alhora també planteja riscos per la seva pròpia idiosincràsia, per això és vital conèixer molt bé l'entorn on es mouen els nostres fills per poder educar-los adequadament. I és exactament en educació on més feina i recursos s'han de destinar. Si volem que els nostres fills disposin de la informació necessària per navegar d'una manera segura a internet és imprescindible trencar la bretxa digital generacional que existeix entre pares i fills, educadors i alumnes.

Les amenaces a internet són moltes, i en concret a les xarxes socials. Per exemple ens podem trobar casos com el ciberbulling, el sexting o el groaming, entre d'altres. Ens són familiars aquests conceptes? Aquestes pràctiques abusives tenen lloc, malauradament, cada dia a les xarxes socials i representen una greu amenaça per als nostres joves. El ciberbulling és l' assetjament entre menors, el sexting és l'enviament de continguts sexuals generats pel mateix emissor i el groaming fa referència a l'assetjament sexual de menors per part d'adults. Davant aquesta situació ens preguntem si els joves coneixen quins són els riscos d'oferir dades personals a les xarxes socials. Pensen abans d'actuar a internet? Són conscients de les conseqüències que poden comportar els seus actes, no només per a ells mateixos sinó també per a terceres persones? Aquestes són les preguntes que ens hauríem de fer sobre com actuen els joves a les xarxes socials.

Però també hauríem de ser capaços de reflexionar si els adults disposem de les eines i coneixements necessaris en noves tecnologies que ens permetin formar els joves en la importància de la protecció de dades amb totes les garanties. Els pares eduquem els nostres fills en valors com l'educació, el comportament en públic, el civisme, però els estem educant en la importància de la privacitat?

Cal fer-hi doncs alguna cosa. És el moment que tots els sectors de la societat ens adaptem a l'ús de les noves tecnologies i ens sensibilitzem amb els perills que suposen per a la privacitat dels més joves.

Són nombroses les iniciatives a escala internacional que s'estan posant sobre la taula per tal de limitar els riscos que suposa un ús inadequat d'internet.

Des de la Unió Europea s'està fomentant el control de les xarxes socials per tal que tinguin condicions de privacitat clares i honestes que protegeixin els menors. Una d'aquestes iniciatives es va engegar l'any passat mitjançant la signatura d'un acord entre la UE i les principals xarxes socials, com Facebook, Youtube, Flickr, Tuenti o Myspace, per tal que es comprometessin a millorar les seves pàgines i fer-les més segures per als joves.

Cal doncs que no només les empreses es conscienciïn, sinó que tota la societat es sensibilitzi per crear mecanismes que ajudin a fomentar la cultura de la protecció de dades.

Per part nostra, les autoritats en matèria de protecció da dades treballem per aconseguir uns estàndards internacionals per a la protecció de dades de caràcter personal, per establir un instrument legal, universal i vinculant que tingui un gran consens institucional i social arreu del món. És important poder incrementar la cooperació internacional entre les autoritats de protecció de dades i adquirir un paper més destacat en les polítiques de les institucions públiques i privades. D'aquesta manera es proporcionarà a les persones els mitjans adients per protegir la seva privacitat en un mitjà tan globalitzat com és internet.

No es tracta de prohibir, sinó de conscienciar, sensibilitzar, comprometre'ns i donar eines de formació, per tal que cadascú de nosaltres puguem decidir sobre l'ús que fem de les nostres dades i de les de terceres persones.

Per aconseguir-ho és necessària una implicació per part de les administracions, centres educatius, sector privat, associacions de pares, els mitjans de comunicació, etcètera, per fomentar i facilitar l'accés al coneixement en matèria de protecció de dades i alhora mentalitzar-nos, cadascun de nosaltres, de la importància de protegir les nostres dades a internet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.