Opinió

a quatre mans

Prop del sorral, a baix a mar

La façana marítima és l'espai natural badaloní més preuat i ens cal preservar-lo i potenciar-lo

Per si encara calia, aquest cap de setmana s'ha tornat a demostrar que la façana marítima és l'espai més preuat de la geografia badalonina. Dissabte, al sorral, les sardines, el cremat i les havaneres convocaren un bon nombre de conciutadans, en una plàcida nit de lluna plena, i diumenge no hi hagué prou lloc per emplaçar les moltes puntaires que hi feren cap. Al sorral o sobre el paviment del passeig, es tornà a respirar la flaire d'un poble que viu de cara al mar i que fa del blau mediterrani la millor de les seves manifestacions identitàries.

Reordenar la Rambla ha estat una excel·lent operació, en un conjunt tan estimat. El que podien semblar petites modificacions han estat grans encerts. Tot ajuda a donar la imatge d'un passeig més net i transparent, en què l'operació efectuada a la segona Rambla (el passeig del costat del sorral) és summament important. A més, en el plenari municipal de la setmana passada es donà forma d'ordenança a un acord entre l'Ajuntament i els concessionaris de terrasses en el sentit d'unificar progressivament el mobiliari hostaler per donar categoria a l'espai. Ara, potser, caldria facilitar l'assentament de serveis de qualitat i potenciar una programació del lleure. La Rambla és un conjunt de moltes potencialitats i ara cal donar-hi una empenta.

A l'extrem sud, si Pretòria ho permet, s'hauria de desenvolupar definitivament el port, trobant-hi formes de popularització, definint el tema del canal, i pensar què cal fer amb el descurat entorn. Tot ell s'observa com a obra inacabada i la crisi actual no ajudarà gens a l'impuls final. Fa poc, Ferran Falcó plantejava una quasi proposta de privatitzar-ne la gestió, una qüestió de la qual es podria parlar a fons, estudiant-ne els pros i els contres.

El triangle format per l'Anís del Mono, el pont del Petroli i el Caci és la joia de la corona. El Mono contribueix a mantenir la flaire del comí, una olor molt nostrada, mentre que el pantalà permet fer la mar més propera i el Caci, en un futur proper, donarà el prestigi de ser seu del museu nacional del còmic.

Ara li tocava al passeig marítim, en el tram entre la Rambla i el port. El projecte és aprovat i fins i tot adjudicat a l'empresa Cyes per un total de vuit milions –un 17% per sota del preu de sortida– segons el concurs convocat pel Ministeri de Medi Ambient, que és qui en té les competències. Concursat i adjudicat, vingué Zapatero amb les rebaixes i, malgrat que l'alcalde Jordi Serra creu que l'obra començarà immediatament, tothom té dubtes, en un futur en què les tisores no paren en la retallada del pressupost estatal. Aquesta és una obra molt esperada i donaria la continuïtat necessària al passeig marítim, però tot està en la corda fluixa de l'estalvi contra tot i contra tots. L'interrogant plana sobre les obres.

Si es tira endavant l'obra del passeig, la llarga façana marítima només quedarà escapçada als dos extrems, el tram del port a la tèrmica, compartit amb Sant Adrià, i la parcel·la de la Lejía Conejo, que uneix Badalona i Montgat. Dos petits recorreguts que s'haurien d'urbanitzar per presentar tot un conjunt ben acabat.

Al sorral, allà on peten les ones de la mar, la ciutat continua tenint el seu espai natural de lleure més característic. Una llarga façana marítima i unes platges de qualitat contrastada. Una zona que hauríem de potenciar al màxim com a valor natural per a ús de propis i forans. Ara que comença la temporada d'estiu algú hauria de programar la popularització de la platja com a centre turístic de reconeguda magnitud. Ara que la situació econòmica exigirà vacances de proximitat, la façana marítima pot ser un centre d'interès a potenciar. Tot recordant que fa anys es preveu una programació de lleure d'estiu, la façana és l'espai irrenunciable, en una ciutat que tampoc no es pot permetre renunciar a les seves contrastades potencialitats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.