Opinió

plaça major

La dona, víctima de les desigualtats Nord-Sud

La majoria de les 1.500 milions de persones que viuen amb menys d'un dòlar al dia són dones

El món és absolutament desigual. Les diferències entre el PIB de cada país són l'expressió de la desigual distribució de la riquesa a escala mundial, tot i que no reflecteixen el nivell de qualitat de vida de la població. En aquest sentit, l'índex de desenvolupament humà s'utilitza per poder obtenir una fotografia més aproximada de la qualitat de vida de la població –amb indicadors com ara la salut o el nivell d'educació–, i tenir una idea més fidel de les greus desigualtats que hi ha al món.

La gran víctima de les desigualtats a escala mundial és la dona, i la discriminació de gènere ho agreuja: la majoria de les 1.500 milions de persones que viuen amb menys d'un dòlar al dia són dones. En aquest segle XXI, les dones encara guanyem un 50% menys que els homes. I en la majoria de casos, el treball de la dona és informal, no reconegut, precari i inestable. En moments de crisi, a més, les dones som les primeres a patir-ne les conseqüències. Sovint la dona no té accés a recursos importants com ara la terra i l'herència, les seves necessitats de salut i sanitat no són mai prioritàries i la seva participació en la presa de decisions de la llar o la comunitat és mínima. En situació de conflicte, les dones són les primeres víctimes de les pitjors brutalitats i violència. Segons un informe de les Nacions Unides, una de cada tres dones al món serà apallissada, obligada a mantenir relacions sexuals o serà víctima d'abusos. Les discriminacions de gènere no coneixen fronteres ni causes socials, i moltes vegades estan institucionalitzades.

Les persones que treballem a favor del desenvolupament humà sostenible sabem que l'accés de la dona a una petita economia o l'accés d'una nena a l'educació millora sensiblement la qualitat de vida de tota la família. Hem de començar a qüestionar-nos el model de desenvolupament actual, que genera greus desigualtats a escala mundial. Cal que definim polítiques en les quals es tingui en compte el paper actiu de les dones en el desenvolupament, i plantejar estratègies que apliquin la perspectiva de gènere en tots els àmbits. Cal invertir en l'apoderament de la dona, sobretot als països més empobrits. La humanitat no es pot permetre prescindir del valor i potencial que hi aporta la meitat de la població. Per una qüestió de justícia i també perquè aquesta desigualtat de la dona repercuteix negativament en el desenvolupament general.

(*) Coordinadora d'ONG Solidàries

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia