Opinió

l'entrevista

“Col·laborem activament amb Barcelona i Catalunya”

Andrew Gwatkin és el cònsol britànic a Barcelona des del maig del 2009. Aquest gal·lès de 41 anys, apassionat de la bicicleta i la natura, va entrar al Foreign Office després de treballar molts anys en el sector privat a Itàlia i a l'Estat espanyol.

Els catalans pensem que els britànics que viuen aquí són tots jubilats rics que vénen a jugar a golf i a gaudir del sol. Ha canviat, aquest perfil?

És possible que sigui veritat en part, però aquest grup de gent ja no és majoritari. A les comarques tarragonines hi ha cada cop més parelles i famílies joves, en plena edat laboral. El mateix podem dir de Barcelona, on el perfil s'assembla més al d'un professional jove o de mitjana edat que s'hi instal·la per motius laborals. Sense oblidar els milions de turistes britànics que visiten Catalunya any rere any, atrets pel clima, per la qualitat de la cuina catalana, pels atractius culturals...

Aquesta descripció no s'ajusta gaire amb la dels joves britànics que visiten Lloret o Salou.

És veritat que de vegades hi ha incidents. El Foreign Office fa campanyes per aconsellar aquests visitants. Es pot gaudir d'unes vacances molt divertides sense saltar a la piscina des de la finestra de l'hotel. Deixi'm dir-li, però, que el problema no és, ni de bon tros, tan greu com de vegades pot semblar. Les autoritats locals i catalanes, i els Mossos d'Esquadra fan una gran feina, i nosaltres hi col·laborem de forma permanent. Catalunya és una destinació turística de primer ordre i tots ens hem de comprometre a assegurar que continuï sent-ho.

Vostè ja fa més d'un any que és a Catalunya; com s'hi ha adaptat?

Perfectament, m'hi trobo molt a gust. No m'ha costat gens.

El fet de ser gal·lès li ha ajudat a entendre millor els catalans i Catalunya?

Diria que sí, amb tota seguretat. Sóc britànic i gal·lès, per la qual cosa el fet de connectar amb una cultura diferent és quelcom que puc entendre perfectament. Sóc perfectament conscient de la importància que té la llengua i la història per a una identitat cultural com la catalana. Per això estic aprenent català, gràcies als cursos de llengua catalana que organitza la Cambra Britànica de Comerç de Barcelona.

Quanta gent treballa al Consolat Britànic de Barcelona?

Hi ha sis persones més tres cònsols honoraris (a Girona, Tarragona i Andorra) per atendre les necessitats dels ciutadans britànics. A més a més, hi ha set persones més treballant a l'oficina del Servei de Comerç i Inversions, oferint informació i assessorament a empreses catalanes que volen fer negocis al Regne Unit, i viceversa.

Aleshores, posar en contacte les empreses de tots dos països és també part de la seva feina.

Exacte. Hi ha moltes oportunitats de compartir experiències i incrementar les relacions comercials entre els nostres països.

I les relacions amb les administracions?

També són part de la nostra feina, és clar. Treballem dur per construir ponts entre els nostres països, per compartir experiències. A tall d'exemple, puc esmentar que estem cooperant amb l'Ajuntament de Barcelona en la implantació del vehicle elèctric, i que fa poques setmanes vam portar experts del Servei Nacional de Salut britànic a participar en unes jornades de Ticsalut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.