Opinió

LA COLUMNA

Comprensió i estima del Papa

En una entrevista que li vaig fer, el cardenal de Barcelona Lluís Martínez Sistach em va dir que observava que neixen menys nens que abans amb la síndrome de Down. Preocupat i entristit, ho atribuïa a l'aplicació de l'avortament després que les noves tècniques de detecció precoç alertin els pares sobre la malformació del fetus. Diumenge ve el Papa a Barcelona. Segons el programa, santificarà el temple de la Sagrada Família i després visitarà un hospital regit per l'Església on molts nens i joves amb la síndrome de Down reben tractament. La intenció de la visita de Benet XVI guiada per Martínez Sistach és clara. Es tracta d'un homenatge a la família que segueix els dictats que l'Església té per sagrats, entre els quals queda descartat l'avortament. Sagrada Família. Si la visita hagués estat feta a Madrid, el cardenal Rouco Varela segurament hauria tirat pel dret fent sortir al carrer gent manifestant-se contra l'avortament. Martínez Sistach, pastor de fidels catalans que no volen soroll, té una altra jeia. Més subtil, més de dir sense dir. En el fons, més tradicionalment vaticanista.

L'anterior visita papal, efectuada per Joan Pau II el 1982, va tenir lloc, com la de diumenge que ve, un 7 de novembre. Jordi Pujol, signant d'una carta que demana sensibilitat catalana a Benet XVI, explica a les memòries que la seva dona va exclamar, plorant, “aquest home no ens entén, aquest home no ens estima” després d'haver intercanviat amb Joan Pau II unes paraules a Montserrat. Ens entendrà i estimarà Benet XVI? Segur que entendrà la seqüència lògica que hi ha entre la Sagrada Família i l'hospital. Però ¿estimarà la línia subtil que el cardenal català li ofereix o s'estima més la vociferant del cardenal madrileny? Dit d'una altra manera: Benet XVI prefereix la Cope o Ràdio Estel? El seu antecessor directe optava per la Cope. En aquest segon 7 de novembre caldrà estar atents no a com el Papa és acollit sinó a com ell ens acull.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.