Articles

A la tres

Vergonya aliena

“Hi ha una mena d'acord per dir que la culpa del conflicte sahrauí és de l'Estat espanyol. Però i l'ONU, què hi ha fet? I la Unió Europea?”

Durant uns quants anys a casa meva hem sigut una dels milers de famílies catalanes que acullen nens sahrauís durant els mesos d'estiu. Vaig quedar convençut que l'experiència és altament recomanable per als propis fills, que coneixen una realitat que no s'assembla gens a la nostra, i per a un mateix, que sent una mena de vergonya aliena en veure com el primer any d'estada els nens sahrauís es miren l'aigua de l'aixeta i la piscina amb els ulls plorosos i es mengen els cigrons d'un en un. Els he de confessar, però, que no em va quedar tan clar si l'experiència era igual de bona per als nens sahrauís, i si tot plegat no els acaba generant un sentiment de frustració quan, de cop, d'un any per l'altre, els diuen que ja són grans i que no poden tornar més, que s'han de quedar permanentment als camps de refugiats de Tinduf. Es tracta del conflicte de més llarga durada de l'Àfrica, i a hores d'ara en determinats camps de refugiats hi ha joves que fa més de trenta anys que hi són. Tota una generació, doncs, viu un conflicte al qual tothom ha girat l'esquena. Hi ha una mena d'acord per dir que l'origen del conflicte ve del fet que van ser una colònia espanyola i del fet que Espanya no va saber fer-hi bé la descolonització. I això ens consola perquè culpem Espanya de tot plegat. I és cert. Espanya se'n va desentendre i ha actuat d'una manera tèbia amb el Marroc, fent passar al davant els interessos de veïnatge i comercials als dels drets humans. Però i l'ONU?, què hi ha fet fins ara? I la Unió Europea? Res de res. Respectar vergonyosament les aliances del Marroc amb França i els Estats Units, i callar. Una paper ben galdós.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.