Opinió

PLAÇA MAJOR

Poca vista

Per com sol avançar l'ensenyança de la literatura al nostre país, Maragall és, per molts, “La vaca cega” i no gran cosa més

Fer aprendre de memòria “La vaca cega” a l'escola diria que ha fet molt de mal. A Joan Maragall i als que la vam haver d'aprendre. Al poeta perquè ni és el seu millor poema ni és el poema més propici per apropar-lo ni ensenyar-lo en la seva dimensió més global. Als alumnes que érem perquè ens en va quedar una imatge xarona, i una certa angúnia d'imaginar l'ull entelat de la vaca i veure com la professora –forçosament tibada, és clar– ens hi feia tornar obsessivament, sense raó. Per tot plegat i per com sol avançar una part de l'ensenyança de la literatura catalana al nostre país, és a dir, “topant de cap en una i altra soca”, Maragall és, per molts, “La vaca cega” i no gran cosa més. Ni una engruna de la profunditat de pensament o de la modernitat que significa.

L'altre dia es va fer a Caldes d'Estrac una visita guiada pels espais tocats de Maragall, que va estiuejar en aquesta població del Maresme durant anys. A la visita, amb motiu de l'Any Maragall que durarà fins tot l'any que ve, hi havia Roser Maragall, la néta gran del poeta. Amb 83 anys, és una senyora ferma que passeja –amb tacons encara– elegància i un punt de coqueteria. Al final, va fer un parlament serè per dir-nos el que ens diria Maragall avui davant del maremàgnum en què ens trobem: “‘Estimeu-vos i respecteu-vos perquè la unió us farà forts. Aquesta és l'única manera d'estimar Catalunya”. La frase resumeix l'esperit de Maragall millor que “La vaca cega” amb què ens martellejaven a l'escola.

Roser Maragall és membre de l'Associació Familiar de Joan Maragall i Clara Noble, com a entitat una autèntica particularitat a Europa. I un privilegi tenir una família –prolífica com aquesta– disposada a treballar per difondre el llegat del poeta, per donar a conèixer un dels grans renovadors de la llengua i la poesia catalanes, qui les fa entrar en la modernitat. Maragall relliga país, llengua i literatura. Amb ell entenem i albirem, un cop més millor que amb “La vaca cega”, el país que teníem i el que tenim. Per endavant ve un any sencer per descobrir-lo i aprofundir-hi, per tirar avall prejudicis o estigmes infantils. I tenim una campanya electoral i un endemà per escatir com respondrem a les paraules del poeta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.