Opinió

El català al Senat

1. A partir d'aquest gener, el català es podrà usar amb normalitat en el debat de mocions en el Ple del Senat; la traducció simultània permetrà seguir en castellà les intervencions als qui no l'entenguin. Per primer cop un òrgan nuclear de l'Estat reconeix el dret a usar-hi el català, no com a fet simbòlic o esporàdic, sinó en l'activitat ordinària del seu plenari.

L'assoliment d'aquest petit, però real, avenç democràtic és una satisfacció, ja que avançar en el reconeixement i l'ús del català en els òrgans de l'Estat, el Senat i les institucions europees, era un eix del nostre programa electoral i un compromís personal que m'esforço a complir cada dia.

Ho hem aconseguit gràcies a la tenacitat dels qui no renunciem a la nostra llengua, dels qui pensem que qualsevol institució en què els catalans estiguem representats o que dicti normes que ens afectin ha de reconèixer el català. És una qüestió democràtica, i de futur, ja que com més espais d'ús tingui el català, més vitalitat i prestigi tindrà, i, també, serem més reconeguts i respectats com a poble.

2. La veritat és que la proposta que vam presentar, avalada per 34 senadors anava molt més lluny, pretenia normalitzar l'ús oral de les llengües en tota l'activitat parlamentària del Senat, començant pel Ple, inclosos el control al govern i el debat legislatiu.

El PP hi va oposar un no rotund. El PSOE, que, en vigílies electorals, no podia compartir un no sense matisos i sabia que, pel que fa a la implantació de la traducció simultània al Ple, no cediríem i que els qui encapçalàvem la proposta plantejaríem la insubmissió si no ho aconseguíem, ens va fer una oferta de mínims: només en el debat entre senadors.

¿Per què el president Zapatero i el govern no han acceptat ser preguntats o interpel·lats amb normalitat en català, gallec o èuscar, llengües de milions de ciutadans? Sembla que l'Espanya plural no dóna per a més.

3. Avui, però, sobretot, celebrem que hem eixamplat l'espai democràtic d'ús del català. Encara que només sigui en una part del Ple del Senat, tindrem la satisfacció de veure-hi els nostres representants parlant català, veurem com senadors gallecs o mallorquins del PSOE i del PP acaben també usant les seves llengües... i veurem com els representants de l'Espanya monolingüe castellana es posen els auriculars i acaben participant amb normalitat en un debat plurilingüe.

La flor del català al Senat encara no fa estiu, però continuarem treballant perquè la seva llavor s'estengui.

(*) Senador d'Esquerra per Girona

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.