Articles

TVE i la diversitat lingüística

L'article quart del Mandato Marco de la Corporació RTVE diu ben clarament: “TVE promourà la cohesió territorial, la pluralitat i la diversitat lingüística i cultural d'Espanya”. Doncs bé, com a treballador dels serveis informatius de TVE-Catalunya, cada dia visc el penós desencís de veure com des la direcció de Madrid s'ho passen pel folre.

M'explicaré: a totes les rodes de premsa, entrevistes o reportatges de qualsevol tipus que enregistrem a Catalunya se'ns demana que ho fem repetit tot en castellà perquè a Madrid no volen subtitular res.

Que això ho facin les cadenes privades ho puc arribar entendre –cal recordar que Tele5 va signar el manifest contra el català–, però que ho fem nosaltres, la televisió pública de l'Estat, no. Atès el nostre Mandato Marco, hauríem de ser un exemple en la difusió de la diversitat cultural i lingüística d'Espanya.

Aquesta mania per no voler subtitular res arriba a la paradoxa, com per exemple: obligar-nos a demanar a uns infants de llengua materna catalana que es parlin entre ells en castellà, o que un nord-català parli en francès abans que en català perquè a Madrid ho entendran millor.

Un dels arguments que ens donen per no subtitular res és que la gent canviaria de cadena i perdríem molta audiència. Es veu que no saben que ja no emetem publicitat i no hem de perseguir objectius mercantils, altrament no s'entendria que féssim programes com Para todos La 2, de marcat servei social i destinat a un públic molt minoritari.

El més trist de tot això és que aquesta estretor de mires també ve de companys catalans establerts a Madrid, cal tenir present que un dels adjunts a Fran Lorente és un català format al nostre centre de Sant Cugat. A Torre España hi ha un autèntic lobby català: editors, redactors, reporters gràfics..., però no serveix de res. A voltes el pitjor enemic de la nostra llengua som nosaltres mateixos, els catalans.

Televisió Espanyola hauria de ser un autèntic model de convivència lingüística on s'hi poguessin sentir totes les llengües de l'Estat, seria una manera molt didàctica de fer conèixer la diversitat cultural de la Pell de Brau.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.