Opinió

Intacta l'R+D+I, malgrat la crisi

El coneixement és el que realment transforma i fa avançar les economies

En l'actual situació de crisi econòmica i la necessitat de sortir-ne al més aviat possible, la ciència, el desenvolupament tecnològic i la innovació ocupen un paper de màxima rellevància en el canvi del model productiu per generar riquesa i ocupació. Necessitem una inversió suficient en R+D+I, i les millors estratègies, per impulsar el teixit productiu i empresarial cap a una economia més competitiva, sostenible i duradora.

Tal com afirma Juan Torres, del Consejo Científico d'ATTAC, “La necessitat de canviar el model productiu de la nostra economia s'ha convertit en un eix central del debat polític”. Tothom reconeix el paper capital de la ciència per superar els efectes devastadors de la crisi i fer possible el canvi de model. En aquest sentit –i a pesar de les conseqüències que ens obliguen a reduir la despesa pública–, és just reconèixer l'esforç del govern de l'Estat, a través del Ministeri de Ciència i Innovació, per impulsar la reactivació econòmica amb una política d'inversions que garanteixen, al cent per cent, la nostra capacitat científica i fan possible la transferència del coneixement i el seu impacte en el nostre sistema de creixement.

Els darrers sis anys s'han incrementat en més d'un 160% els fons destinats a les polítiques de ciència. Actualment, tot i les obligades reduccions pressupostàries que afecten el conjunt de l'administració general de l'Estat, els pressupostos del 2011 mantenen la capacitat inversora del Ministeri de Ciència: no afecten els fons per subvencionar projectes d'R+D+I; ni les beques i contractes amb les universitats i centres d'investigació; ni els crèdits a empreses innovadores; ni les transferències als organismes públics d'investigació. La reducció del 0,77% per al Ministeri de Ciència –molt per sota del 15% de mitjana– només afectarà els costos de la maquinària administrativa del ministeri, que s'intentarà compensar amb estratègies per millorar-ne l'eficiència.

Els nivells d'investigació vinculats al Plan Nacional I+D+i i l'Estratègia Estatal d'Innovació es mantenen intactes i garanteixen la plena operativitat i l'enfortiment del sistema. Disposem d'un estoc enorme de coneixement distribuït en els centres d'investigació, públics i privats, que hem d'aprofitar perquè incideixi realment en la recuperació econòmica i el canvi de model.

La reorganització del CDTI per ajudar les empreses innovadores i de base tecnològica és importantíssima. S'ha fet un gran esforç per simplificar els procediments, agilitzar les convocatòries i la concessió de préstecs, reduir les exigències d'avals; per millorar, en definitiva, l'eficàcia i l'eficiència de la gestió pública destinada al sector empresarial.

El coneixement que emergeix de la frontera de la ciència és el que realment transforma i fa avançar les economies. I l'esforç del Ministeri de Ciència i Innovació per fer-ho possible és ingent. Confiem que produeixi els seus fruits com més aviat millor.

Senadora i portaveu de l'Entesa Catalana de Progrés en matèria de ciència i innovació

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.