Articles

Només era sexe i de pagament

Uns amics ciclistes de Girona em varen explicar fa temps que, algun cap de setmana, agafaven un avio al matí, anaven a una ciutat europea, feien un tomb amb bicicleta, un bon dinar i tornaven a casa per sopar. Era la màgia del low cost de Ryanair aplicada a l'esport dominical. En lloc de pujar als Àngels o fer un tomb fins a Sant Feliu o Olot per l'antic vial del tren petit, anaven a pedalar per Roma, Amsterdam o Brussel·les. Doncs ja poden començar a plegar veles perquè això s'acaba. El mateix dia que es va anunciar que la companyia de vols barats s'instal·lava a l'aeroport del Prat, es va començar a escriure l'epitafi de la seva presència al de Vilobí d'Onyar. Són faves comptades. La coqueteria gironina no hi té res a pelar oposada a la megàpolis barcelonina i a la necessitat de donar feina a l'antiga terminal, mig abandonada des que es va estrenar la rutilant T1. I si algú va pensar que el cor d'acer de Ryanair s'havia rendit a la captivadora bellesa de Girona, és que no coneix com funcionen les multinacionals. Mai va ser amor, només era sexe de pagament, l'expressió més descarnada del negoci.

Però ara a Barcelona comencen a provar els efectes del purgant irlandès. L'observatori del trànsit aeri de la Cambra de Comerç acaba d'advertir que la presència de Ryanair amenaça les opcions de fer del Prat un hub o un nus de connexions internacionals. L'explicació és la seva agressiva política comercial, que pot obligar les altres companyies que operen en connexió amb altres vols i aerolínies a reduir les seves freqüències quan se solapin. En altres paraules, que per anar de Barcelona a qualsevol destinació intercontinental s'haurà de seguir passant per Madrid, Frankfurt o París perquè amb preus rebentats que imposen les low cost a les companyies tradicionals no els surten els números. Això que és un pal per als que van de vacances, és letal per als homes de negocis que no tenen temps per perdre ni descans per regalar. I ho pot ser encara més per a una ciutat que aspira a ser un referent pels organitzadors dels principals congressos mundials com ara el recent de telefonia mòbil, que ja veurem si en el futur torna a Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.