Opinió

opinió

Pel Penedès i Catalunya

El document es fonamenta clarament en la voluntat que el
PSC recuperi el profund catalanisme de la seva fundació

Sota el lema de Penedès Catalunya neix un col·lectiu socialista amb una clara voluntat d'incidir, des del camp de les idees, a la necessària adequació de les bases ideològiques del PSC a les necessitats actuals. És evident que aquesta irrupció del col·lectiu de l'Alt Penedès, format inicialment per alcaldes, regidors i militants, és una excel·lent notícia pel que fa a l'aspiració col·lectiva que vagin sorgint propostes i idees sobre les quals debatre, més enllà de les posicions personals i de legítimes ambicions i aspiracions. El debat de les idees i de les propostes organitzatives del partit són primordials per poder recuperar la centralitat i la renovació de la nostra presència al si de la societat amb un paper determinant en la consecució d'un model de societat fonamentada en un profund catalanisme i amb una proposta socialdemòcrata renovada i efectiva, davant els reptes que ha portat la crisi econòmica, repte que va més enllà de superar-la sinó que eviti nomes especulacions estructurades que dinamitin el poder polític.

El document es fonamenta clarament en la voluntat de que el PSC recuperi el profund catalanisme de la seva fundació, catalanisme que es concreta en una concepció federal de l'Estat, però renunciar a altres vies en funció de l'acceptació o no de l'estat d'aquesta fórmula d'estructura. S'aposta clarament per una concepció social avançada, fonamentada en la garantia de drets universals per a tothom i amb una clara voluntat d'avançar cohesionadament cap a un model de societat que es governi des de la solidaritat. El manifest penedesenc reclama que el PSC tingui grup propi a les institucions de representació institucional i política i que s'alliberi del que, masses vegades, s'ha interpretat com una certa tutela del PSOE a les posicions del socialisme català. I naturalment també s'afronta el repte de la concepció territorial de Catalunya amb una clara posició de defensa del Penedès com un territori que ha de tenir un paper primordial en la Catalunya moderna, territori unit, amb personalitat politicoadministrativa que el faci fort per influir en una Catalunya pròspera.

El document parteix des de la base –fugint dels tòpics de sempre– entre els seus impulsor no hi ha dirigents d'àmbit nacional, ni aspirants a dirigir el partit –de moment, clar–, això crec que és important perquè demostra que, des dels territoris, i des de posicions que alguns volen anomenar “locals” o fins i tot “ruralistes”, hi ha suficient capacitat i capital polític per oferir un document de debat per a un projecte de caràcter nacional prou sòlid en els seus posicionaments. És el moment oportú per al debat. Enfront d'aquells que consideren que no és el moment, ja que ens trobem davant una campanya electoral, crec que sí que és el temps, en aquest moments, adequat per al debat perquè considero que és precisament el moment en què la ciutadania vol escoltar propostes i debats, i també creiem que la ciutadania vol saber què pensen els nostres candidats i candidates respecte a temes que van més enllà del propi municipi o conèixer quin posicionament tenen davant les estructures territorials. Superar l'estricte marc de la gestió pot enriquir el mateix debat. Des de la llibertat d'expressar el que senten i volen i amb clara lleialtat al projecte del PSC l'aposta d'aquests alcaldes, regidors i militants penedesencs mereix el respecte general i mereixen l'atenció adequada sense banalitzacions i sense titulars que no recullin exactament el que es vol dir.

És des l'optimisme i, des de la voluntat de participar activament en el debat sobre el futur del PSC i fugint de tacticismes col·lectius o estrictament de benefici polític personal, que s'ofereix una proposta pel al debat, una proposta rigorosa i nascuda des de la reflexió davant una fuita permanent de vots, davant la debilitació de la connexió social i també des de la concepció de la política com una ocupació respectuosa i respectable que té com a objectiu servir a la societat.

Cal taca d'oli, que aquest manifest s'escampi per altres territoris i que serveixi –com altres que han aparegut– com un document clarament pensat en positiu, com una aportació sincera a un debat que serà, si en som capaços entre tots, molt enriquidor no sols per al PSC sinó per al país, que necessita estructures polítiques fortes i cohesionades. Res millor que el contrast de les paraules per fer-ho. Modestament, m'adhereixo al manifest pel seu contingut i per les formes d'expressar, crec que és un primer pas endavant des del nostre territori. Cal que es valori així i no es vulgui evitar un cop més el debat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.