Articles

Amb aquella alegria

El gaspatxo envasat

D'acord: no matarem, no robarem i no donarem fals testimoni. Però és realment condemnable comprar-nos un vestit, portar-lo una sola vegada i tornar-lo a la botiga amb totes les etiquetes a lloc? 

Al migdia faig una xerrada amb motiu del Dia de la Dona Treballadora i em regalen una flor, no em feu dir de quina espècie. A la tarda vaig a visitar un antic professor que es recupera d'una intervenció quirúrgica. No tinc temps de passar per la floristeria i opto per dur-li la flor que m'han regalat. Com que no sé dir mentides, ni tan sols mitges veritats, li dono la flor tot explicant-li que és un regal reciclat. L'endemà, una amiga em fa veure que no hauria passat res per dir-li “Mira, t'he portat això” sense especificar que en realitat no ho havia comprat. Ocultar informació, m'aclareix, no és el mateix que mentir. Però el límit és confús. I encolomar a una tercera persona un regal que m'han fet a mi ja deu ser una conducta moralment reprovable. O no?

 Ho llegeixo en una mena de manual d'urbanitat actual: “Si busques parella a internet i tens vint-i-tants anys, no et cal mentir sobre l'edat, ni sobre les hores que dediques a fer exercici, ni sobre el sou que guanyes. Si tens trenta-i-tants anys, pots dir que cobres més del que et paguen, però no està ben vist que et treguis anys ni que et facis passar per esportista quan no alces el cul del sofà. Si tens quaranta anys o més, pots maquillar la informació sobre l'edat, sobre l'exercici que fas i sobre el salari”. O sigui, que els anys et donen llicència per mentir. Però, ai, queda bé admetre en públic que intentes lligar per internet?

 

Més dilemes moderns. Les males notícies es poden comunicar a través d'un sms o mereixen una trucada de viva veu? Podem deixar per rentar cada dia les tovalloles de l'hotel sense remordiments, si a casa ja ens esforcem a salvar el planeta? És correcte parlar pel mòbil mentre et pentinen a la perruqueria? Quin regal has de fer si et conviden a una festa de divorci? És lleig demanar a una lesbiana com s'ho ha fet per quedar prenyada, o a uns pares de bessons si ha estat un embaràs per reproducció assistida? Està justificat mirar la Supernanny no pas per aprendre a educar els fills sinó per consolar-te veient que hi ha fills més mal educats que els teus?

 

Si hem buscat una persona al Google abans de conèixer-la, és millor que fem veure que no sabem res de la seva vida? Cal que donem la contrasenya del correu electrònic a la nostra parella com a prova de confiança absoluta? Si un ex ens demana que l'acceptem com a amic al Facebook, podem ignorar-ne la sol·licitud? 

 

Si serveixes als convidats un gaspatxo envasat, has de deixar clar que no l'has fet tu? La meva amiga diria que tampoc cal fer publicitat del senyor Alvalle. Però el risc de dissimular és que te'n demanin la recepta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.