Opinió

PLAÇA MAJOR

Ens combaten? És que fem por?

L'únic que fan és posar en evidència que, efectivament, la independència és més necessària que mai

No calia ser gaire espavilat per saber que els sectors contraris a la independència de Catalunya, davant dels progressos evidents dels que hi són favorables, s'organitzarien. I, és clar, no ho fan convocant referèndums populars, ni grans manifestacions, ni fent col·lectes a canvi d'estampetes patriòtiques, que és cosa del populatxo. Ho fan convocant les elits econòmiques a reaccionar, organitzant clubs d'agermanament catalanoespanyol i demanant la implicació activa dels poders fàctics. Sempre, a més, amb recursos il·limitats i sota el gran mantell protector dels interessos d'Estat.

El combat, per a bé i per a mal, és desigual. Molt desigual. Però això no vol dir que uns el tinguin guanyat i els altres perdut. Simplement vol dir que cal treballar amb molta més intel·ligència i pulcritud. Fins i tot, és possible aprofitar la superioritat de mitjans dels altres a favor propi, com fa el judo, que es val de la força de l'adversari per tombar-lo. Segons com, alguns d'aquests nous clubs que s'organitzen a cavall del pont aeri, l'únic que fan és posar en evidència que, efectivament, la independència és més necessària que mai, a la vista dels interessos que representen i que defensen. Però cal saber-ho explicar amb bona informació i no tan sols amb propaganda.

Sigui com sigui, la primera conclusió d'aquestes reaccions tàctiques antiindependentistes és que certifiquen la importància d'allò que combaten. Tant de poder reunit i tan pels núvols per fer front a una revolta popular, és tot un honor i un gran reconeixement que cal agrair. La segona conclusió és que l'independentisme no pot avançar a base de provocar eufòries intermitents, sinó comptant amb un treball tenaç, constant i sovint discret. Mentre ells agafen el pont aeri d'anada i tornada, sense acabar d'anar enlloc, nosaltres fem cames camí enllà. I no pas per “falses dreceres”, com solen dir, sinó per camins ben fressats.

(*) Convidat per l'Associació Noves Bases de Manresa

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.