Opinió

Llistes sense ideologia

Els partits es troben absorts confegint les candidatures que hauran de concórrer a les properes eleccions locals. La majoria de les formacions posen els seus esforços a fer llistes transversals on convisquin persones de diferent pensament, edat, sexe i estatus social. Es tracta d'arribar a través dels candidats a un nombre d'electors com més gran millor. Els militants més extremistes, més identificats amb l'ideari del partit són amagats cap a les darreres posicions de la llista o senzillament són deixats de banda perquè no puguin restar suport electoral. Hi ha personatges que són tan ambivalents que diversos partits, absolutament contrapuntats, els han trucat a la porta per invitar-los a incorporar-se a la seva oferta electoral

Fa uns anys era impensable que la llista que apareixia sota unes sigles polítiques pogués presentar elements discrepants de la ideologia del partit o la coalició. Aleshores era un senyal de coherència i honorabilitat que tots els candidats fossin fidels seguidors dels postulats de la formació. Aquesta tendència a la diversificació ideològica es fa per aparentar davant dels electors menys dogmatisme, més flexibilitat, hegemonia en summa. Els partits parlen –tots– de cohesió, proximitat, participació i esgrimeixen programes gairebé calcats. No sabem si per aquest mimetisme o per altres causes el cos electoral cada cop se sent menys motivat a dipositar el vot.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.