Articles

Les nostres embarassades

Diuen que els hospitals, les presons i els mercats són la mesura de la qualitat de vida real d'una societat. Hi podríem afegir les escoles, les biblioteques, els transports col·lectius, els lavabos públics, etc. Aquests indrets, alguns dels quals no són fàcilment accessibles als forasters, són tinguts en compte a l'hora d'elaborar índexs de benestar psicològic i de salut social. Però no cal anar a gaires establiments oficials ni remenar gaires estadístiques per tenir una idea aproximada dels valors més arrelats d'una societat. El tracte que reben els vells, les embarassades i les criatures és molt revelador i no està necessàriament vinculat al grau de desenvolupament econòmic. Societats de les anomenades primitives tenen una estima reverencial pels més vells i donen una importància capital als nens.

He sentit un crit a l'autobús: “Per favor, deixin seure la senyora embarassada que acaba de pujar!”. Era el conductor. L'autobús anava ple de gom a gom i amb l'atapeïment no es veia prou el bombo de la noia, que s'ha posat vermella com un tomàquet quan s'ha sentit el centre d'atenció de tothom. Certament li han cedit un seient de seguida, però jo he sentit que el conductor comentava amb altres passatgers que hi ha gent molt fresca i que s'estimava més fer una crida com aquella que no suportar l'enrojolament d'una dona prenyada a qui ningú fa cas. Aleshores explica casos que fan caure la cara de vergonya, sobretot per la tendència creixent de joves i no tan joves a ocupar amb tota la barra els seients reservats. Explica que el truc consisteix a mirar cap a una altra banda, a fer-se el distret per no haver de cedir el seient a una persona que el necessita.

Tots els vells són els nostres vells, totes les embarassades són les nostres embarassades i tots els nens són els nostres nens. Això no s'hauria d'explicar, hauria de ser un sentiment i una norma de conducta dels que s'aprenen per imitació, amb la mateixa naturalitat amb què s'aprèn a fer servir una cullera i a respectar els semàfors. Quan una embarassada puja a l'autobús, hauria d'haver-hi bufetades per cedir-li el seient.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.