Articles

Nova llista de pecats

El temps de Quaresma s'adiu amb el fet de comentar l'actualització que el Vaticà ha fet de la llista de pecats. A les transgressions antigues ara cal afegir-n'hi d'altres, aquelles que el progrés de la ciència, la irrupció de les noves tecnologies i la introducció de pautes socials diferents poden propiciar, tot distorsionant la moral cristiana. Així doncs, per decisió de la cúria romana, als set pecats capitals se n'hi han incorporat uns altres que deriven del context del segle XXI.

L'Església aborda dos paràmetres, el que remet a l'àmbit corpori i el referit a nous valors socials. És en el si del primer grup que cataloga com a pecat tant l'experimentació amb cèl·lules mare com la fecundació in vitro, avenços científics que moltes persones consideren vàlids per salvar vides o per satisfer els desigs de tenir fills. Al catolicisme, però, la perspectiva que es puguin destruir embrions li resulta inadmissible.

Al costat d'aquests dos pecats trobem els relatius a culpes que al llarg del temps o bé han estat irrellevants o bé la religió catòlica ha mantingut soterrades. El cas és que, des d'ara, cometrà pecat qui abusi de les drogues, qui atempti contra el medi ambient, qui coadjuvi a incrementar la diferència entre rics i pobres.

Cal remarcar que parlem de conductes, però també de nocions. Durant segles, el consum abusiu de drogues havia sigut poc significatiu en el món cristià, i pel que fa a la protecció de l'ecosistema, fins fa poc no formava part de l'imaginari col·lectiu. Arribats al moment actual, el Vaticà pren partit i condemna que el propi cos es malmeti amb substàncies psicoactives, i que l'atmosfera o l'aigua, patrimonis de la humanitat, es contaminin.

Fins aquí, pecats relativament nous, quelcom que no és aplicable a aquest de contribuir a la desigualtat entre rics i pobres. D'explotadors n'hi ha hagut tota la vida i, llevat d'algunes bones ànimes de capellans de base, l'Església sempre ha fet costat als poderosos. Intentar capgirar tan atàvica postura mereix elogis i obre esperances, a condició que els catòlics milionaris s'hi avinguin i que el mateix Vaticà doni exemple.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.