Opinió

opinió

Consultes i economia

Setembre del 2009. Arenys de Munt organitzava la primera consulta sobiranista de Catalunya. El resultat fou contundent, com tots bé recordem.

Però la iniciativa d'Arenys no va ser l'única, ans la primera d'una sèrie de consultes a més de 532 municipis del nostre país que han portat més de 885.000 catalans a votar sí a favor d'un estat propi.

Però per què els catalans es llancen al carrer a votar en unes consultes populars organitzades per la societat civil? La resposta és molt clara: els catalans diuen prou. Prou a un espoli fiscal de 60 milions d'euros diaris, és a dir 22.000 milions d'euros anuals. Diuen prou a unes infraestructures obsoletes, a una xarxa ferroviària absolutament ineficient, diuen prou a les traves constants del govern espanyol, d'AENA i d'Iberia per construir un HUB a Barcelona, diuen prou a no poder potenciar el port de Barcelona com a centre logístic del sud d'Europa, diuen prou al túnel central pirinenc en detriment de l'eix mediterrani, diuen prou a no poder decidir el seu propi futur per prohibició expressa de la Constitució espanyola, diuen prou a un endeutament de 40.000 milions d'euros de la Generalitat per culpa de l'espoli fiscal, diuen prou a mirar Espanya i obren les portes a Europa i al món.

Catalunya basa la seva força econòmica en el seu teixit industrial, herència dels menestrals i que va tenir la seva culminació al segle XIX durant al revolució industrial que es va fer a Catalunya gràcies a l'enginy dels catalans que vam saber usar la força de l'aigua per suplir la manca de materials fòssils com el carbó. Actualment a Catalunya hi ha més de 600.000 empreses, amb una població de poc més de 7 milions d'habitants!

Aquest teixit industrial, molt diferenciat del teixit industrial espanyol, basat en grans empreses multinacionals, necessita unes polítiques econòmiques, uns règims fiscals i unes inversions molt diferenciades de les que necessiten les empreses espanyoles. I per poder aplicar unes polítiques econòmiques adients, per poder invertir en infraestructures que responguin a les necessitats de les empreses catalanes, per sortir de la crisi i fer prosperar el nostre país, es fa imprescindible tenir un Estat català que sigui el guardià del nostre desenvolupament industrial, i per tant econòmic, social i cultural.

Només amb un estat propi Catalunya serà econòmicament viable.

Responsable de relacions internacionals Cercle Català de Negocis

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.