Opinió

La contraportada

Les llibreries del territori

L'aparador d'aquests establiments és sovint un termòmetre de la densitat cultural de la població, reflectit a partir de la professionalitat i la inquietud cultural de qui els regenta

L'estructura urbana de pobles i ciutats és en bona mesura la que ens permet copsar la seva personalitat. Les parts del nucli antic i els carrers dels primers eixamples esdevinguts comercials certifiquen el tarannà, els costums quotidians i les formes de ser dels seus habitants. Els comerços són un aparador esplèndid per intuir com funciona la societat local, més enllà de les homogeneïtzacions que cada vegada ens fan més semblants. Entre els establiments comercials que m'agrada mirar en destacaria les llibreries. El seu aparador és sovint un termòmetre de la densitat cultural de la població, reflectit a partir de la professionalitat i la inquietud cultural de qui les regenta. Tres percepcions paral·leles: què destaca la llibreria, què llegeix la societat local, quina producció editorial genera el territori. Coses sovint molt lligades.

Fent un símil amb el zenit futbolístic d'aquests dies podríem dir que hi ha llibreries que són més que un negoci, són una professió vocacional i un servei, sense oblidar, és clar, que per ser-ho necessiten que hi hagi la rendibilitat econòmica suficient. Són en bona part l'aparador del lloc. Són la finestra per on contemplar els autors del territori que generen obra literària, siguin coneguts arreu de l'àmbit lingüístic o més limitadament al geogràfic concret. I són un mostrador de tot el que parla de la població, de la comarca o territoris d'influència. De la seva història, dels seus personatges, dels seus espais naturals, dels costums i les festes, etc. Mirant detingudament podem saber, si hi ha editorials properes, què, com i quan publiquen les institucions, si hi ha associacions culturals o centres d'estudis que mantenen una línia editorial constant, si hi ha alguna revista o miscel·lània de referència.

Entre aquestes llibreries, independents totes elles, n'hi ha una vintena que estan associades en el grup Bestiari, amb una web que a part dels llibres en general hi podreu trobar una secció molt ben proveïda d'edicions locals. Llibres que si bé tenen solucionada la distribució i venda en el territori proper són difícils d'aconseguir, posem per cas, a l'altre cap de país, tot i que el seu interès pot depassar l'estricte marc local. Fàcilment des d'aquesta plataforma es poden demanar i rebre a casa o recollir a la llibreria del grup elegida els llibres que hom tingui interès a escollir. Per facilitar la difusió de les publicacions dels centres d'estudis i la compra sense haver de fer desplaçaments i contactes complicats i costosos, l'Institut Ramon Muntaner i el grup Bestiari van signar fa més d'un any un acord de col·laboració que permet posar a l'abast de tothom molts dels llibres editats pel col·lectiu dels centres i instituts d'estudis de parla catalana, als quals es dóna suport des del Mas de la Coixa de Móra la Nova.

El grup Bestiari és notícia recent perquè des del dia 27 del mes passat regenta la llibreria del Museu d'Història de Catalunya, amb la voluntat de ser un punt significat de la seva xarxa de llibreries, seguint el criteri de servir els llibres originats arreu del país i en aquest cas, com no podria ser d'altra manera, ser també un punt de referència de la producció editorial historiogràfica.

Història la d'aquesta tipologia de llibreries, dels llibreters i llibreteres que les regenten, que tant han fet per la cultura de la nació, des de la discreció i l'eficiència que els distingeix, lluny de la notícia cridanera, escandalosa o roïna que diàriament fa bullir l'olla de les sopes mediàtiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.