Opinió

sempre guanyen els mateixos

frederic porta

No tot és futbol a la vida del Barça

T'hi has d'acostumar, Rosell. Per molt que alliçonis, aquí, les màximes alegries duren dos dies. Dilluns, l'immens escalfapanxes ja demana més llenya al foc. El xou ha de continuar segons dicta vés a saber quina llei del disbarat mai escrita. Ni temps queda per paladejar les floretes llançades des d'arreu del món, ni l'exhibició realitzada. Queixa't de l'entorn i les presses per girar full, però el bumerang pot tornar amb altres arguments. El Barça es consagra com el millor i més constant equip que han vist els aficionats en els darrers 120 anys de futbol entès com a espectacle de masses i acte seguit, els directius li trauen la xocolata al lloro que més feble piula. Sí, deu ser que no en sabem, d'aturar el temps, detenir-lo per fruir de l'instant preciós i memorable. Romàntica pena. Entre els rumors de fitxatges, ha caigut la sotragada sota arguments de pes, prou sabuts. La situació econòmica imposa retallar pressupostos. Sempre és més fàcil anunciar males notícies quan passaran d'incògnit entre la ressaca emocional de les bones, tot i que aquest no va ser rebatejat i conegut arreu com el més que un club debades, només per poesia i rauxa literària.

Ho és perquè hi ha un sentiment d'identitat, vés quina evidència, també en el vessant estrictament esportiu, incomparable al món i pocs cops esgrimit en l'argumentari dels mateixos barcelonistes. No tot és futbol a la vida del Barça. Ni s'acaba el club amb la joia de competir al màxim nivell en bàsquet, handbol, hoquei i handbol, malgrat que això hagi costat raons i hagi cogut històricament en algunes comarques de guanyada tradició en el conreu d'aquestes disciplines. Tampoc no es tracta de ser la mare dels ous i assumir el que pertoca a les administracions i a la mateixa societat civil en la promoció de l'esport de base com a immillorable escola de valors personals i col·lectius. Però entre el blanc i el negre existeixen els matisos necessaris d'imaginació i alternatives que podrien evitar, encara avui, escapçar, tallar, fer desaparèixer, els vuitanta anys de beisbol, atletisme, rugbi, altres hoqueis i basquet sobre rodes. I proclamar que el seu cost val per un fitxatge refulgent suposa infàmia pura. Rosell és a temps de fer-se enrere. A la salut de l'intocable concepte més que un club.

DIRECTIVA Aquesta directiva, insistim, té la feina molt fàcil. Viure a l'ombra de Guardiola, procurar-li tot el que demani, fer-li la vida còmoda, no emprenyar gaire i gestionar el club sense grans escarafalls fins a eixugar el dèficit, si és possible. De passada, preservar la identitat i obrar amb intel·ligència emocional. Els últims dies s'han prodigat en un grapat d'accions i moviments que, pel cap baix, generen sorpresa i poden procurar més problemes que solucions. Més que protagonisme, el seu triomf serà acceptar un perfil baix. Sembla que no ho entenen.
CAPITANS Com Guardiola, els capitans del Barça parlen ben clar, fins quan no baden boca. Xavi ja ha dit que volen Cesc i que ell no serà entrenador mai de la vida per falta de certes qualitats. Entesos i llàstima. El d'Arenys, doncs, objectiu prioritari de tècnic i plantilla. I en Carles no sortirà en la foto de Wembley II, però el seu gest amb Abidal ens resultarà etern i ja ha estat sospesat com mereix. Són dos líders exemplars per a aquest Barça dels valors humans. Tant de bo que no es retiressin mai, si ens admeten la utopia.
A LA SEVA A Madrid no es mouen de lloc, caparruts malgrat les factures d'imatge ja pagades. Mourinho i Florentino continuaran igual. És d'agrair que anunciïn ja la repetició de la nefasta jugada per a la temporada vinent, mentre que aquí el president amaga i amaga el cap sense respondre mai, encara gens convençut de l'absoluta necessitat de parar-los els peus en cada maniobra tan bon punt l'engeguin, abans que rodi la bola i es faci grossa, com ha passat aquest any, amb la ingent despesa d'energia que ja coneixem.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.