Articles

Vuits i nous

Castellà-anglès-català

Sóc al restaurant i s'asseuen a la taula del meu costat un empresari català i tres de l'Índia emergent, amb aquella cara de color gris que fan els súbdits del país asiàtic. Els empresaris de l'Índia porten als dits i als queixals unes peces d'or que sembla que abans de venir a Barcelona hagin anat a saquejar el tresor del Taj Mahal. L'empresari català es conforma amb l'aliança del dia que es va casar a la capella de Sant Bernat del Montseny.

S'acosta la cambrera a prendre nota, i passa el que passa. La noia parla un bon català, però com que fa cara de precolombina, l'empresari del país se li adreça en castellà: “Para mí, unos canelones; para los señores, una ensalada”. L'home ha volgut convèncer els hindús d'agafar els canelons, que és un menjar típic del país, però no els ha pogut treure del verd. Mentre esperen ser servits, l'empresari català pronuncia números: “One hundred, two five, seventeen...”. Parla de quilòmetres, de graus de temperatura i de l'edat del fill gran, però és com l'assaig i el compte enrere per poder parlar d'euros i dòlars, que és el que ha convocat els quatre homes.

L'empresari català fa servir un anglès bastant millor que el que s'aprèn en algunes acadèmies d'idiomes del país (“És aquí on fan classes d'anglès per només un euro?” “If, if; between, between”), però a mig dinar sua com un desesperat i s'eixuga el front amb el tovalló, perquè no hi ha res en aquest món que cansi tant com parlar un idioma que no és el teu. A més, els números se li comencen a barrejar i podria ser que els companys de taula aprofitessin la debilitat.

A l'hora del cafè, la cambrera del Perú o de l'Equador ve a preguntar si el dinar ha estat del seu gust. En sentir-la parlar en català, l'empresari del país sembla que estigui a punt d'abraçar-la. Enumera una a una les excel·lències del que han menjat en el còmode idioma matern i per poc no recita l'Elogi dels diners d'Anselm Turmeda en l'original de la Barcino.

En el món globalitzat encara enfortirem el català pel fatic dels altres idiomes que haurem de parlar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.