Articles

Vuits i nous

Les pissarres del menú

Des que Duchamp va elevar l'urinari a categoria artística tothom va molt en compte a no riure's de res per no se titllat d'inculte. Aquestes guixades a la paret? Expressió artística, i no n'hi direm guixades sinó grafits.

Ara el pintor Joan-Pere Viladecans ens avisa que hem de prendre en consideració les pissarres amb les quals els bars i restaurants anuncien els menús. Ho tenen tot per emparentar-se amb la pintura: un suport, un cavallet que el sosté i uns guixos que fan de pinzell. Després ve l'obra: lletres de pal, lletres gòtiques, lletres enganxades, lletres desenganxades, la representació d'una paella fumejant, d'un pollastre rostit, d'un cuiner amb barret, les ratlles de separació... Hi ha autors que fan servir el guix blanc, d'altres hi posen color. Ara que ho diu en Viladecans: sí que vas pel carrer i sembla que circulis pel Consell de Cent d'abans, quan tot eren galeries.

Viladecans hi veu art i jo també hi veig l'exhibició pública del fracàs escolar. És impossible trobar una pissarra que no tingui almenys cinc faltes, tant si està escrita en català o en castellà com si correspon a un restaurant senzill o car. Sempre hi ha un arróso arroç–, unes llentias o uns gisantes. Samfaina? Albergínies? Ningú no sap escriure samfaina ni albergínia. “Em pensava que els tomàquets serien més petits; com que diu tomaquets...” Ara que molts estrangers porten restaurants, comencen a abundar les errades sintàctiques: “Menú de l'avui”, diu una pissarra d'aquí al Raval, i sembla que en comptes de parlar del menú diari parli del menú del diari. El fet que els menús estiguin escrits en pissarres, que són eines escolars, fa més evidents les faltes i sembla que hagi de passar el mestre a corregir-les i l'informe PISA a posar tot el país de cara a la paret.

Si al menjar hi falta sal o hi ha una mosca a la sopa, el client protesta. Les faltes se les empassa tothom. Dic mentida. Un dia vaig veure la pissarra d'un forn que deia: “Tenim pá”. Algú que hi havia passat havia corregit amb indignació acadèmica: "pà!".

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.